Menu Zavřít

Usilují o nadvládu

24. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Endesa

BRAND24

PRAHA (foj, čtk) - Německý energetický koncern E.ON razantně vstoupil do boje o ovládnutí španělské elektrárenské společnosti Endesa. Němci v úterý oznámili přátelskou nabídku na odkup Endesy za zhruba 29,1 miliardy eur. Chtějí tak pomoci Endese uniknout z rukou další španělské firmy, plynárenského koncernu Gas Natural. Posledně zmíněná firma nabízí za akcii Endesy 21,2 eura, s celkovou hodnotou transakce 22,4 miliardy eur. Úhrnná nabídka E.ON oproti tomu činí 55,2 miliardy eur, v částce jsou zahrnuty finanční závazky Endesy. Německá firma uvedla, že podmínkou uskutečnění nabídky je ovládnutí nejméně 50,1 procenta akciového kapitálu Endesy.
Akviziční plány E.ON brzdí rozhodnutí španělské vlády, která již transakci mezi Endesou a Gas Natural schválila. Případnou fúzí obou španělských společností by vznikla jedna z největších energetických firem v Evropě. Endesa však nabídku Gas Natural označila za podhodnocenou a pokusila se ji soudně zablokovat. Proti transakci ostře vystupuje i španělská konzervativní opozice.
Generální ředitel E.ON Wulf Bernotat v souvislosti s děním ve Španělsku konstatoval, že spojování v evropské energetice bude pokračovat a že v Evropské unii nakonec zůstanou jen tři dominantní skupiny. Monopolizaci energetiky a zvyšování cen energií ostře kritizuje Evropská komise.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).