Menu Zavřít

UNIPETROL TAHÁ CHEMAPOL Z BRYNDY

22. 8. 2001
Autor: Euro.cz

R e v i t a l i z a c e     p o d n i k ů

Začátkem integrace české petrochemie do jednoho holdingu by se dala nazvat předběžná dohoda věřitelů skupiny Chemapol Group a ministerstva průmyslu a obchodu. Podle důvěrných zdrojů týdeníku EURO by měly být chemické společnosti ovládané Chemapolem, které stojí před bankrotem, „podrženy úvěrujícími bankami (Komerční banka, Česká spořitelna, Investiční a Poštovní banka, Československá obchodní banka a Konsolidační banka) a holdingem Unipetrol (stát v něm vlastní 63 procenta akcií). Unipetrol je rovněž velkým věřitelem Chemapol Group.

Generální ředitel Unipetrolu Miroslav Téra v rozhovoru pro týdeník EURO dementoval spekulace, podle kterých by se nyní chystalo kapitálové propojení zdravého podniku Unipetrol s těžce ztrátovými chemičkami ze skupiny Chemapol Group. Nicméně dodal, že „to není v žádném případě vyloučeno, ale v žádném případě to není dnes na stole .

„Jednání s bankami trvají již déle než měsíc, avšak písemná dohoda o spolupráci zatím ještě neexistuje, řekl Miroslav Téra. Podle jeho slov se Unipetrol záchranné akce zúčastní jen kvůli podniku Spolana Neratovice.

„Kdyby Spolana nebyla v situaci, ve které je, tak bychom ještě počkali. Podnik však v sobě skrývá velké nebezpečí dominového efektu. Existuje několik možností řešení. V konkursu sice může společnost vyrábět, ale firmě v tak špatné situaci málokdo půjčí i na provozní kapitál. Padne-li Spolana, má okamžitě problémy Chemopetrol Litvínov, a když má problémy Chemopetrol, tak má problémy Česká rafinérská, a když se to sečte, tak má velké problémy Unipetrol. My nemůžeme riskovat, že nějaký bankovní úředník šesté kategorie pošle Spolanu do konkursu, dodal v rozhovoru pro EURO Miroslav Téra. „Nabízíme pomoc například při řešení pohledávek, ale v žádném případě nikdo nemůže tvrdit, že Unipetrol spolkne Chemapol Group se všemi dluhy. Ten, za prvé, musí být nejdříve čistý. A za druhé, pomoc se týká jen chemické části, ostatní nás nezajímá. To je běžný obchod, řekl minulý pátek šéf Unipetrolu.

BRAND24

Po pětihodinovém jednání majitelů Synthesie Pardubice došlo minulý týden k radikálním změnám v dozorčí radě. Z funkce předsedy byl odvolán Václav Junek, na jeho místo nastoupil Oldřich Hrachovina z České spořitelny. Junek nakonec o místo v dozorčí radě nepřišel, zůstal ovšem jen řadovým členem. Prvním místopředsedou dozorčí rady byl zvolen i bývalý premiér Marián Čalfa, údajně jako zástupce své advokátní kanceláře. Svého zástupce do tohoto orgánu prosadily i Komerční banka, kterou zastupuje Jiří Hurych a Československá obchodní banka, která vysílá Vlastu Hudcovou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).