Menu Zavřít

Umíme šetřit energiemi

1. 6. 2012
Autor: Euro.cz

...Martinem Krohem

Když Martin Kroh před dvanácti lety nastupoval do pozice předsedy představenstva SBD Praha, jeho hlavní starostí bylo dokončení složité privatizace družstevních bytů. Samostatnou kapitolou pak byly revitalizace panelových domů, které ve velkém odstartovaly na konci devadesátých let. „Obecně jsem pyšný na to, že většina objektů ve správě našeho SBD prošla rozsáhlými a úspěšnými opravami,“ vyjmenovává jeden z hlavních úspěchů uplynulé dekády šéf družstva, které má dnes ve správě na 250 bytových domů s více než 18 tisíci jednotkami. Spolu s dalšími osmi družstvy se nyní SBD Praha rozhodlo výhody bydlení v nákladně upravených panelových domech patřičně zviditelnit. A také inspirovat ty, kteří se k zateplení a dalším úpravám z nějakého důvodu zatím nedostali. Pomoci má nový žebříček domů od energeticky nejúspornějších po ty nejvíce plýtvající.

Jste jedním z duchovních otců vznikajícího projektu Energetická liga, který si dává za cíl srovnávat bytové domy podle míry jejich energetické úspornosti. Proč vlastně mají paneláky soutěžit o to, kde se míň protopí?
V první řadě bych chtěl upřesnit, že se nejedná výhradně o panelové domy, i když jsou v té sledované množině opravdu ve výrazné většině. Energetická liga je společný projekt devíti družstev, členů Družstevního marketingového sdružení České republiky (DMS), v němž působím jako předseda správní rady. Celkem členové DMS spravují 85 tisíc pražských bytů, což je zhruba pětina bytového fondu hlavního města. To už je docela významné číslo. Společně nám jde o to, že dnes je velmi obtížné zjistit, jestli je spotřeba energií v mém domě v porovnání s podobně situovanými domy průměrná, nízká nebo příliš vysoká. Proto jsme se s partnery z pražské firmy 1.RTN, která se zabývá rozúčtováním nákladů na topení, rozhodli dát relevantní údaje k dispozici veřejnosti.

Na základě kterých údajů se spotřeba energií porovnává?
Jedná se o srovnání námi spravovaných domů podle měrné spotřeby tepla na metr čtvereční. To samozřejmě poslouží jak lidem, kteří tam již žijí, tak zájemcům o koupi bytu v některém ze stovek zapojených domů. Na rozdíl od složitých parametrů uváděných v energetických průkazech budov je spotřeba tepla na metr čtvereční jednoduchým údajem. Je to stejné, jako když si kupujete auto. I když nerozumíte všem technickým parametrům, spotřeba paliva na kilometr bude pro vás asi důležitá a jasně vypovídající.

Měrnou spotřebu tepla na metr čtvereční ale můžu zjistit jednoduše na svém rozúčtování. V čem je pak přínos Energetické ligy?
Půvab je právě v tom srovnání. Vy dnes sice vidíte, že máte určitou spotřebu tepla, ale už nevíte, že sousední dům ji má třeba čtvrtinovou. A pokud tohle zjistíte, začne vám to vrtat v hlavě. Obrovský přínos projektu je podle nás v tom, že majitelům bytů napoví, jestli je jejich dům dobře veden, jestli z hlediska energetické spotřeby pro dům udělali dost. Tam, kde ještě nezateplili, nevyměnili okna nebo neudělali jiná opatření na snížení spotřeb energií, mají silný impulz o tom uvažovat. Projekt je podle našeho názoru silně motivační, zvlášť když si uvědomíme, že nejlépe umístěné panelové domy mohou dosáhnout na úroveň nízkoenergetického bydlení. V době, kdy ceny energií prudce rostou, je to určitě nesporná výhoda. V neposlední řadě výsledky pilotní fáze ukazují, že panelové domy jsou, co se spotřeby tepla týče, někdy úspornější než novostavby. A to přesto, že se na ně často nahlíží jako na druhořadou formu bydlení. Podle mého názoru ne úplně právem.

BRAND24

Nicméně SBD Praha je aktivní i na poli novostaveb. Na pražském Proseku nabízíte spolu s developerem Finep dvaašedesát družstevních bytů v projektu Habr. Jak jde na odbyt? Nemají lidé k dnes málo rozšířené družstevní výstavbě nedůvěru?
Zatím to jde dobře, z projektu mám opravdu velkou radost. Za dva měsíce, kdy jsou byty v nabídce, máme už více než polovinu bytů rezervovaných. Je třeba si uvědomit, že družstevní výstavba přináší pro mnoho lidí novou příležitost zajistit si bydlení bez hypotéky. Navíc při vstupu do nového družstva nehraje roli věk ani aktuální majetkové poměry zájemce. Máte asi pravdu, že na družstevní formu bydlení už řada lidí zapomněla a mladí lidé se s ní dosud nemuseli potkat. Jsem ale přesvědčen, že je svou relativní jednoduchostí a cenovou dostupností kvalitní nabídkou pro velkou skupinu obyvatel. Má všechny předpoklady, aby byla úspěšná i v dnešní době.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).