Menu Zavřít

Umění odejít, schopnost se vrátit

18. 7. 2002
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom má na půl roku nového šéfa

Se vztyčenou hlavou odešel Ron Sommer z Deustche Telekomu (DT). Ještě předtím, než ho stačila dozorčí rada firmy odvolat, odstoupil z funkce ředitele a předsedy představenstva sám. Jeho nástupce, bývalý šéf dozorčí rady Helmut Sihler, bude svou funkci vykonávat pouze šest měsíců. Do konce roku se sejde valná hromada polostátní firmy a vybere nového, definitivního ředitele DT.

Oběť za padající procenta.

Na pádu šestapadesátiletého Sommera, v minulosti rovněž manažera společností Nixdorf a Sony, se ze všeho nejvíce podepsal dluh firmy přes 67 miliard eur a kolosální propad akcií Deutsche Telekomu. Zatímco se na jaře 2000 kurs pohyboval nad hranicí sta eur, letos v červnu se propadl na méně než deset eur za akcii. Tři miliony drobných investorů, které Sommer k nákupu privatizovaných podílů přesvědčil, začali tlačit na řešení situace a vláda Gerharda Schrödera, držící v DT 43 procent akcií, ucítila před zářijovými volbami šanci.
Právě snaha získat potenciální hlasy rozezlených akcionářů byla s největší pravděpodobností důvodem, proč se vláda rozhodla obětovat Sommera, i když měl podporu zaměstnanců, odborů a manažerů Telekomu. Proti odvolání doktora matematiky se postavil i šéf investiční banky Goldman Sachs, která je poradcem DT ve strategických otázkách. Na úterý minulého týdne bylo svoláno mimořádné zasedání dozorčí rady, kde mělo dojít k Sommerově odvolání z funkce. Byl však rychlejší, odstoupil sám.

BRAND24

Návrat Rakušana.

Téměř o generaci starší Sihler, který podle údajů agentury Bloomberg v současnosti rovněž zastává post předsedy dozorčí rady automobilky Porsche a viceprezidenta švýcarské společnosti Novartis, se na výsluní v Telekomu vrací po dvou letech. Od července roku 1996 do května předminulého roku šéfoval dozorčí radě, poslední dva roky pak byl jejím členem. Dvaasedmdesátiletý Rakušan však v nejvyšším křesle DT vydrží nejdéle do přelomu roku. Během šesti měsíců by se totiž měl najít a vyprofilovat optimální kandidát, který zvládne oddlužení a konsolidaci největší evropské telekomunikační firmy.
Klagenfurtský rodák vystudoval na univerzitě ve Štýrském Hradci práva, odkud má rovněž doktorát z filozofie. Značnou část své kariéry strávil ve společnosti Henkel, kde v letech 1980 až 1992 zastával post předsedy představenstva. Před nástupem do Telekomu seděl v představenstvu společnosti Guiness a Ciba-Geigy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).