Menu Zavřít

Úložiště v nedohlednu

6. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Vyhořelé jaderné palivo

BRAND24

PRAHA (črk, WISE ČR) - Všeobecně se má za to, že v hledání trvalého úložiště vyhořelého jaderného paliva se dostali nejdál v USA. Více než desetiletý podrobný průzkum sopečného masivu v pohoří Yucca Mountain, asi 150 kilometrů od Las Vegas, provázel optimismus. Jenže skutečná výstavba úložiště se stále odkládá, mimo jiné proto, že některé výsledky průzkumu byly zfalšovány. Už od roku 1998 měla být v provozu kapacita pro 70 000 tun odpadu, z výroků státních úředníků však vyplývá, že se tak nestane ani v tomto desetiletí.
Americký ministr energetiky Samuel Bodman přiznal, že jeho ministerstvo nedokáže odhadnout ani datum dokončení, ani rozpočet. Naposledy publikovaný odhad v roce 2001 stanovil předběžnou výši nákladů na 60 miliard dolarů, ale dnes už se předpokládá, že částka zdaleka nestačí. Bodman tvrdí, že to nejlepší, co je jeho úřad schopen udělat, je publikovat značně nepřesné odhady s velkým rozptylem hodnot.
Padá i loni aktualizovaný harmonogam s termínem dokončení v roce 2012. Paul Golan, který na Bodmanově ministerstvu řídí odbor jaderných odpadů, sdělil koncem března Kongresu, že nebude schopen předložit rozpočet výstavby úložiště ani při schvalování federálního rozpočtu na rok 2008. Protože se očekává, že finální schvalování unikátního projektu potrvá tři až čtyři roky a následná výstavba zabere dalších pět let, znamená to, že nelze počítat se zprovozněním úložiště před rokem 2016. To vytváří velký problém pro majitele jaderných elektráren, kteří se v souladu s platnou národní koncepcí na dokončení úložiště spolehli. Dvacetileté zdržení projektu způsobuje, že elektrárny nemají dostatek kapacity pro ukládání vyhořelého paliva v meziskladech. Několik investorů toho využilo a začalo budovat soukromý mezisklad. Ten teď za značné poplatky nabízejí k dispozici vládě, která má povinnost odpad z elektráren odebrat a postarat se o něj.
Jednou z mnoha příčin průtahů jsou potíže se stanovením limitních dávek ozáření. Státní úřady se snaží projekt usnadnit tím, že změkčují požadavky a ohýbají předpisy. Záruka ochrany obyvatel na milion let byla snížena na deset tisíc let. Pak by se limit přípustné roční dávky mohl zvýšit třiadvacetinásobně, což by celoživotní riziko vzniku rakoviny zvýšilo na tři ze sta ozařovaných. Stát Nevada brání potomky svých občanů proti federálním kličkám s předpisy soudně a požaduje roční přípustnou hodnotu patnáct miliremů i po milionu let.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).