Menu Zavřít

Úlevy nejsou jisté

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Penzijní připojištění

BRAND24

PRAHA (tos) - Prakticky jisté zvýšení limitu příspěvku zaměstnavatele na penzijní připojištění ze tří na pět procent mzdy od příštího roku možná nebude. Ministr financí Bohuslav Sobotka se totiž dosud nerozhodl, zda již ohlášenou změnu systému penzijního připojištění vůbec navrhne. Ministerstvo před měsícem oznámilo, že plánuje zatraktivnit systém důchodového připojištění tím, že by zavedlo jednotnou daňově odečitatelnou položku 24 tisíc korun. Tu by si lidé mohli libovolně rozložit mezi penzijní připojištění a životní pojištění, větší možnost přispívat do systému dobrovolného spoření na penzi mají mít i zaměstnavatelé.
„Úprava měla být zahrnuta do zákona o dani z příjmu, kterou bude parlament projednávat již na podzim. Pokud se mají ještě předložit alternativní návrhy a diskutovat o nich, nedá se termín stihnout,“ řekl týdeníku EURO Jiří Rusnok z Asociace penzijních fondů.
Náměstek ministra financí Tomáš Prouza se zpoždění neobává: „Ministr si nechal předložit i jiné alternativy, které nyní připravujeme. Poté chce ještě návrhy projednat v tripartitě,“ uvedl. Prouza tvrdí, že nové návrhy a projednání tripartitou by nemělo původní záměr vložení úprav do podzimní novely zákona o dani z příjmu ovlivnit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).