Menu Zavřít

Uhelné zlaté časy

25. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Severočeské doly

BRAND24

PRAHA (foj) - Největší tuzemský producent hnědého uhlí, společnost Severočeské doly, loni hospodařil s rekordním ziskem 1,365 miliardy korun po zdanění. V porovnání s rokem 2003 je to nárůst o 71 milionů korun. Severočeským dolům vzrostl zisk i přes pokles objemu vytěženého uhlí, který loni činil 21,8 milionu tun. „S ohledem na globální recesi těžby uhlí ve světě dosáhla naše společnost velmi dobrých výsledků,“ pravil generální ředitel Severočeských dolů Vratislav Vajnar. Těžařská společnost loni investovala 1,237 miliardy korun, především do nových technologií a rozvoje regionu. „V loňském roce došlo k mírnému snížení počtu pracovníků z 3 934 na 3 724,“ upozornil Vajnar..
Podíl firmy na trhu s hnědým uhlím v roce 2004 dosáhl téměř pětačtyřiceti procent. Největším odběratelem Severočeských dolů je ČEZ. Společnost nedodává jen tuzemským zákazníkům, ale vyváží uhlí i do zahraničí. Nejvíce, přes 130 tisíc tun, odebralo Slovensko.
Pro letošní rok plánuje vedení firmy hrubý zisk ve výši 1,6 miliardy korun a těžbu hnědého uhlí v objemu 20,5 milionu tun. Majoritním vlastníkem Severočeských dolů je Fond národního majetku. Stát se již dva roky neúspěšně pokouší svůj podíl ve firmě prodat. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban připravuje plán, jak nakládat se státním podílem v dolech. Jednou z variant je prodej společnosti ČEZ.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).