Menu Zavřít

Týdeník Euro vydává speciál EURO TOP miliardáři 2015. Žebříček se proměnil

24. 9. 2015
Autor: Euro

Divize Euro E15 z vydavatelství Mladá fronta vydává již podruhé samostatně prodejný tištěný speciál o českých a slovenských miliardářích. Žebříček stovky nejbohatších Čechů a Slováků vychází 29. září jako speciální vydání magazínu Euro s názvem EURO EURO TOP miliardáři 2015. Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner, přestože se jeho majetek zmenšil.

Kellnerův majetek odhadla redakce týdeníku Euro na 123 až 150 miliard korun, což je meziroční snížení o zhruba šest procent. Kellner doplácí na svou angažovanost v rozvíjejících se zemích a zejména v Rusku, které zažívá tvrdou recesi. Právě ruský splátkový kolos Home Credit and finance Bank patří mezi největší investice skupiny PPF.

Dvojkou je současný ministr financí a jediný majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš, který vlastní majetek v hodnotě 95 až 110 miliard korun. Na třetím místě žebříčku zůstává finančník Pavel Tykač se jměním ve výši 30,6 až 35,8 miliardy korun. Babiš i Tykač si stejně jako Kellner oproti minulému roku pohoršili.

Nejvíce si polepšil Daniel Křetínský, který podle odhadů týdeníku Euro razantně zhodnotil majetek o více než 250 procent a přiblížil se deseti nejbohatším Čechům. Mezi ně se poprvé zařadili zakladatelé antivirového kolosu Avast Software Pavel Baudiš a Eduard Kučera. „Vzhůru míří lidé z technologických odvětví, což svědčí o zdravých základech české ekonomiky,“ uvedl Michal Půr, šéfredaktor týdeníku Euro.

Majetek nejbohatších Čechů a Slováků roste

Majetek stovky nejbohatších Čechů a Slováků dosáhl výše 918 miliard korun, což oproti předchozímu roku představuje výrazné zvýšení o téměř 66 miliard korun, což je meziroční nárůst o zhruba osm procent. Stejně jako světovým boháčům jim pomáhají levné peníze od centrálních bank, které ženou nahoru ekonomiky, akcie, reality i ocenění firem.

Oproti minulému roku se žebříček významně proměnil – objevilo se v něm dokonce jedenáct nových miliardářů. Zároveň se znatelně promíchalo pořadí. „Žebříček miliardářů výrazně ovlivnila současná turbulentní doba, která vytváří řadu příležitostí, ale rovněž rizik pro jednotlivé byznysmeny,“ říká Vladan Gallistl, manažer projektu EURO TOP miliardáři 2015.

Speciál EURO TOP miliardáři 2015 obsahuje profily nejbohatších Čechů a Slováků včetně jejich životních příběhů, vzestupů a pádů a způsobu, jak ke svému bohatství přišli.

  Top miliardáři 2015

Žebříček vznikl po několikaměsíční analýze ekonomických dat, studiem stovek výročních zpráv, notářských zápisů a článků v tištěných i internetových médiích a rovněž na základě konzultací s předními investory, bankéři, poradci a samotnými miliardáři.

Tento rok redakce týdeníku Euro začala vytvářet žebříček se seznamem téměř 150 jmen českých a slovenských miliardářů, který se postupně zužoval. Při výpočtech vycházela z tržních cen ke konci července, pokud se jedná o společnosti obchodované na burzách. Privátní firmy se pak porovnávaly s podobnými společnostmi, které se obchodují na kapitálových trzích.

Do TOP100 nejbohatších Čechů a Slováků se dostali lidé, jejichž majetek dosáhl průměrné výše 2,65 miliardy korun.

Žebříček top 5 miliardářů
Pořadí Jméno Hodnota majetku (mld. Kč) Změna hodnoty majetku (mld. Kč) Změna hodnoty majetku (%)
1. Petr Kellner 123–150 –8,5 –5,9
2. Andrej Babiš 95–110 –20,0 –16,3
3. Pavel Tykač 30,6–35,8 –0,8 –2,4
4. Radovan Vítek 27,0–34,5 8,25 36,7
5. Tomáš Chrenek 17,8–23,5 9,9 92,1

Speciální vydání EURO TOP miliardáři 2015 přináší rovněž exkluzivní rozhovor s nejbohatší Polkou Grażynou Kulczykovou, seznam nejbohatších Středoevropanů, příběhy krachů světových a tuzemských miliardářů, rozhovor s miliardářem Leošem Novotným starším, reportáž o tom, jak tráví den miliardář Radim Passer, nebo témata o investicích miliardářů do umění a luxusu.

BRAND24

Speciální vydání EURO TOP miliardáři 2015 se v prodeji objeví 29. září v rozsahu 108 stran. Speciál bude volně prodejný za 99 korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).