Menu Zavřít

Trh s akciemi přispívá k prosperitě

25. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Burza cenných papírů Praha

BRAND24

Zdvojnásobení obchodů s akciemi na pražské burze způsobí vzrůst HDP o přibližně půl procentního bodu, zní hlavní závěr analýzy o vlivu kapitálového trhu na prosperitu ekonomiky, kterou její autoři prezentovali v polovině května na konferenci, jejímž partnerem byl i týdeník EURO.
Podle Evžena Kočendy z Národohospodářského ústavu AV ČR se tuzemský kapitálový trh dosud nevymanil z prokletí nestandardní kuponové privatizace z poloviny 90. let. V porovnání s ostatními evropskými státy má Česko nedostatek malých a středních podniků na trhu, v nejlepším burzovním obchodním systému se obchoduje jen jedenáct akcií. „Pokud by se BCPP podařilo rozšířit domácí kapitálový trh o tyto nové firmy, došlo by k výraznému navýšení kapitalizace a zejména objemu obchodování,“ souhlasí autoři studie, Roman Binter z London School of Economics a Marek Moudrý z poradenské firmy PRK Tax Consulting.
Na pražskou burzu v posledních letech přišly pro kapitál tři podniky, což je v porovnání s většinou okolních států málo. Nejúspěšnější - a těžko k dostižení - je v získávání nových akcií Polsko (více na straně 62). Ale i Maďarsko se zlepšuje, a to i díky státní dotaci na náklady spojené s uvedením firmy na burzu. Od roku 2005, kdy dotace fungují, přibyly na budapešťskou burzu čtyři firmy, z toho tři se státní podporou. Letos se očekávají další dvě státem podporované emise akcií, uvedl Krisztián Lacza - zástupce maďarského ministerstva hospodářství a dopravy.
Na tuzemském kapitálovém trhu je umístěno necelých pět procent úspor domácností, což je mnohem méně než ve vyspělých zemích, řekl náměstek ministra financí Milan Šimáček. V Česku je dle Moudrého zhruba 2,4 milionu vlastníků cenných papírů, ale jen přibližně 30 až 50 tisíc aktivních investorů ve srovnání s menším Rakouskem, kde na burze investuje 650 tisíc občanů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).