Menu Zavřít

Trest za kartel

26. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Výrobci obrazovek

BRAND24

Sankci v celkové výši téměř 52 milionů korun potvrdil šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj za kartelovou dohodu výrobců obrazovek. Předseda ÚOHS zamítl rozklad podaný potrestanými společnostmi proti jeho prvostupňovému rozhodnutí ze září letošního roku. Firmy ve svých námitkách poukazovaly na nedostatečné prokázání protisoutěžního jednání a na nezákonnost uložené pokuty. O existenci kartelu podal úřadu informace Samsung.
Letošní nejvyšší sankcí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže bylo postiženo pět výrobců. Nejvíce, 13,9 milionu korun, zaplatí firma Technicolor, Toshiba uhradí 11,7 milionu, Panasonic a MT Picture Display kolem 10 milionů. Nejmenší pokutu, 6,4 milionu, dostala společnost Chunghwa Picture Tubes.
Podle úředníků se zástupci výrobců v letech 1998 až 2006 setkali v několika asijských a evropských zemích na různých schůzkách, kde probíhala jednání o cenách a výměna citlivých obchodních informací. „Jednání o cenách spočívalo ve stanovování cílových a minimálních cen, cenového rozmezí a cenových pravidel či udržování dohodnutých cen. Dodržování dohodnutých cen účastníci řízení následně kontrolovali,“ uvedl Rafaj.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).