Menu Zavřít

Trest od bohyně Kálí

29. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Vzpomenete si na „šejdíře z Banárasu“, oblíbenou postavu indických pohádek

Naše zkušenosti dosud podporovaly tvrzení, že i v naší středoevropské metropoli se najdou kvalitní indické restaurace. Nedávno jsme však musely konstatovat, že v Dejvicích se našel prostor i pro onačí gastronomické zařízení, které si zjevně žije vlastním životem, nerušeno požadavky gastronomických hitparád.
Do podniku Haveli, který si majitelé otevřeli poblíž stanice metra Hradčanská, jsme se dostavily v příjemném očekávání delikates východu. Za exoticky vonícím krámkem s textilem, kosmetikou a suvenýry nejrůznějšího druhu, jenž naše naděje jedině přiživil, jsme indickým obchodníkem navigovány do suterénní restaurace, kde se na nás bez meškání vrhá jeho kolega, zbavuje nás kabátů a usazuje nás na rudý plyš k jednomu z prostřených stolů. Zjišťujeme, že úředním jazykem je zde výhradně angličtina.Vše na první pohled vypadá, jak má, ovšem pohled druhý odhaluje pobryndaný damašek. Interiér se směskou etnických artefaktů podmalovává ze záhadných důvodů ryčná harmonika, vyhrávající v jakési nekonečné, čas od času se zadrhávající smyčce francouzský lidový tanec java.
Nic zlého netušíce zkoumáme jídelní lístek s intermezzem pro objednávku nápojů. Do indického piva, jež nám obsluha neodbytně nabízí, se nám nechce, říkáme si umanutě o plzeň. To, co je po chvíli prezentováno, však namíchala snad sama bohyně Kálí – zkyslý mok nezbývá než odmítnout, a poté co je číšníkem se znaleckým výrazem sommeliera jako jediný reprezentant vinného lístku donesena načatá litrová frankovka, poraženecky žádáme o indické pivo. Je tu natotata a po předvedeném chutná věru lahodně. Zbystřily jsme. Na úvod volíme výběr vegetariánských předkrmů; těšíme se na pestrou paletu chutí, tvarů, barev i vůní. Místo toho se před námi na ohřívadle (nač ta péče?) ocitá plechový talíř s náloží na první pohled naprosto identických položek, které jsou obaleny v silné vrstvě těstíčka z cizrnové mouky a osmaženy. Některé druhy náplně jsou tak mikroskopické, že je takřka nelze identifikovat (lilek?), jiné zas příliš tvrdé (hrách, fazole), ostatní prostě nudí (květák, brambor). Osvěžení bohužel neskýtá ani obloha ve složení dva plátky okurky plus dílek rajčete, zajímavý přínos představuje pouze (příliš malá) mistička jogurtové omáčky s chutí máty a česneku. Škody způsobené „smaženkami“ však nemá sílu napravit.
Jsme sotva v polovině předkrmu, a už je tu číšník s hlavním chodem. Omlouváme se za loudání, ovšem ironie se zjevně míjí účinkem - dotyčný další pokrmy s údivem odnáší zpět do kuchyně až po naší výslovné žádosti. Za trest nám pak nevymění příbory, což rozhodně není z nepozornosti, neboť nám ty použité neopomene vítězoslavně srovnat vedle talíře.
Poněkud konsternovaně čekáme, co přinesou hlavní chody. Původně jsme si hodlaly objednat výběr různých indických pokrmů, omáček a placek, skrývající se pod názvem Maharaja Feast, ovšem vidina královské hostiny se nám záhy rozplynula před očima – dnes prý zrovna není. Jednotlivé její součásti jsou ale přece na jídelním lístku! Náhradní volbou budiž Chicken Korma a Fish Curry, jež dostáváme opět v kovových miskách, přílohu – údajně rýži basmati – rovněž. Korma, obvykle jemné, krémové konzistence i chuti, tentokrát obsahuje past (zřejmě pomstu za zpupné odmítnutí domácího piva) – totiž pekelníkovu zelenou feferonku, umně skrytou mezi snítkami koriandru a citronely. Po hladké, kulaté chuti s tóny kokosu není ani památky, vrháme se na rýži ve snaze uhasit, co se dá, ale ouvej, je převařená a skrz naskrz nijaká, lehko by ji zastoupily kuličky polystyrenu. Fakt, že kousky kuřecího masa jsou tuhé jak podešev, už nás nemůže rozházet. Máme se smát, či plakat? Feferonka prozatím obstarala to druhé. Maně vzpomínáme „šejdíře z Banárasu“, oblíbenou postavu indických pohádek našeho dětství…
Rybí karí bohužel místní reputaci nezachrání. Červenohnědá omáčka je v zásadě v pořádku, i když jsme již okusily lahodnější (není nad variantu zjemněnou kokosovým mlékem, ovšem to je otázka osobního gusta). Místní provedení je trochu příliš husté a kromě směsi koření, rajského protlaku a zdejší oblíbené ďábelsky pálivé papričky obsahuje velké kostky ryby, jejíž konsistence a posléze i chuť je nečekaná. Zatím jsme vždy měly co do činění s lehkou rybou bílou, zde však kuchař použil onačejší kalibr – je tučná a připomíná nejvíc uzenou makrelu nebo lososa víc než výrazného rybího odéru. Po pár kouscích její konzumaci vzdáváme, leč omáčka v tandemu s nanicovatou rýží náladu příliš nevylepší.
Experimentovat ještě s dezertem se nám věru nechce, a tak objednáváme pouze espresso a žádáme o účet. Kávu dostáváme poněkud vybryndanou, ale v patřičných šálcích, když se ovšem pídíme po mléce, dozvídáme se, že je přece již uvnitř! Prapodivná to iniciativa, ale na další vzdorování už opravdu nezbývají síly. Chuť nápoje se nejvíc blíží polskému práškovému „cappuccinu“. Za „hostinu“ platíme téměř 1200 korun. Kdybychom si za ně v horním krámku koupily něco na sebe, udělaly bychom lépe. Třeba by to nebylo úplně podle našeho gusta, ale aspoň by nás to po zbytek dne netlačilo v žaludku.
Příběh však nekončí: až ke stanici metra jsme pronásledovány indickým paparazzi (snad příslušníkem dynastie Haveli, tolik vychválené na úvodní straně jídelníčku), který se z nás snaží za každou cenu vymámit mínění o rodinném podniku. A velmi se diví, že nám nechutnalo…

Haveli-Indian Restaurant
Adresa: Dejvická 6, Praha 6
Tel.: 233 344 800-3

VALUE FOR MONEY 2/10

+ interiér na první pohled vzbuzuje dojem “lepší” restaurace
- vše ostatní

  • Otevírací doba: denně 11-23.30
  • Počet míst: 45
  • Druh kuchyně: indická
  • Platební karty: American Express, Visa
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: ČR

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 13 bodů z 20

Celkem 45 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku
Shammi Kebab
Kebab z drobně sekaného skopového masa ochucené zázvorem (2 ks)
Cena 160Kč

Bharwan Aloo
Nadívané brambory naplněné směsí domácího tvarohu, kešu a hrozinkami, zapečené v tandúru
Cena 115Kč

Raunaq-e -Seekh
Drobé kousky jemně okořeněného skopového s koriandem, rajčaaty a cibulí
Cena 325Kč

Chicken Vindaloo
Směs kuřecího masa a brambor vařené v pikantní omáčce
Cena 235Kč

Zafrani Malai Kofta
Tvarohové noky, vařené v rajské omáčce se šafránem
Cena 225Kč

Hot Gulab Jamun
Knedlíky z nízkotučnéhomléka se šafránem a pistácii
Cena 95Kč

Smažený banán nebo smažené jablko v medové omáčce
Cena 80Kč

Výběr z vinného lístku
Nebyl k dispozici

Výběr z nápojového lístku
Lassi Meethi Ya Namkeen - Jogurtový nápoj (slaný / sladký / obyčený)
Cena 65Kč

Mango Lassi - Jogurtový nápoj s mangem
Cena 75Kč

BRAND24

Thandai - Tradiční indické mléko s mandlemi, cardamonem
a šafránem; podáváme horké nebo chlazené
Cena 110Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).