Menu Zavřít

Topolánek za čtyři, Klaus za tři

6. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Veřejné mínění

Drtivá většina lidí, konkrétně 88 procent, je nespokojena se současnou politickou situací. Z nového průzkumu, který v pátek zveřejnila společnost Median, vyplývá, že na kritickém postoji veřejnosti se podepsaly spory okolo předčasných voleb do sněmovny. Ty měly být v říjnu a byly odloženy na příští rok. Více než dvě třetiny dotazovaných se bojí, že domácí politické nejasnosti mohou poškodit postavení Česka v Evropské unii.
„Pouze dvanáct procent populace starší 18 let je se současnou politickou situací spokojeno,“ konstatoval průzkum. O něco lepší je situace mezi mladými ve věku 18 až 24 let, kde je spokojených 18 procent, lidmi s maturitou (14 procent) a obyvateli Prahy a středních Čech (24 procent). Nejvíce spokojeni jsou voliči ODS (23 procent), naopak mezi voliči komunistů a ČSSD je spokojených lidí minimum (sedm procent u ČSSD, pět procent u komunistů).
V řešení situace okolo sněmovních voleb se z politiků podle respondentů nejlépe choval prezident Václav Klaus, který dostal průměrnou „známku“ 3,1. Nejhůře ze stranických lídrů dopadl šéf ODS Mirek Topolánek s průměrnou známkou čtyři. Z oddalování voleb podle 39 procent lidí nebude profitovat žádná strana.

BRAND24

Graf (koláč)
Jste spokojen(a) se současnou politickou situací v ČR?
(v procentech )
Velmi spokojen(a) 1
Spíše spokojen(a) 11
Spíše nespokojen(a) 45
Velmi nespokojen(a) 43
Pramen: Median
Průzkum probíhal od poloviny září do poloviny října, zúčastnilo se ho 1374 respondentů starších 18 let

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).