Menu Zavřít

Tisíce lidí skončí

21. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Mittal Steel Ostrava

BRAND24

PRAHA (foj) - Největší české hutě Mittal Steel Ostrava propustí do tří let zhruba 3500 lidí. Vedení firmy již před několika měsíci avizovalo, že z oceláren odejde třináct set pracovníků, minulý týden pak oznámilo, že rozhodlo o propuštění dalších 2200 lidí.
Personální ředitel Mittal Steel Ostrava Jiří Gwozdz tvrdí, že firma se zbavuje tisíců zaměstnanců především kvůli tomu, aby zvýšila produktivitu práce a svoji životaschopnost. Nyní na jednoho zaměstnance hutí připadá 300 tun vyrobené oceli za rok, po skončení propouštění to má být 500 tun, tedy takřka dvojnásobek.
Ještě před dvěma lety pracovalo pro firmu zhruba jedenáct tisíc lidí. Až skončí poslední ohlášené propouštění, tedy za tři roky, bude mít Mittal Steel Ostrava zhruba 6,5 tisíce zaměstnanců. Vedení společnosti nyní zvažuje, že propuštěným zaměstnancům zaplatí rekvalifikační kurzy. „Tak, aby našli pracovní uplatnění v regionu, třeba v automobilovém průmyslu,“ vysvětlil Gwozdz.
Společnost rovněž oznámila, že hodlá v následujících čtyřech letech investovat přes 5,5 miliardy korun. Minimálně 25 procent z uvedené částky půjde na ekologické projekty, zbytek na modernizaci výroby, mimo jiné tandemových a vysokých pecí a navýšení produkce tepelně opracovaných trub určených pro olejářský průmysl.
Mittal Steel Ostrava ovládá nadnárodní ocelářský koncern Mittal Steel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).