Menu Zavřít

Thajský polotovar

11. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Obsluha pokulhávala za dobrou krmí

Současná doba, zdá se, restauracím přeje. Alespoň těm novým, nápaditým, nejlépe s vyhraněnou kuchyní. Objevily se podniky řecké, italské – ty asi ponejvíce – mnoho je asijských. Jeden z takových existuje nedlouho v rohovém domě Na Zderaze. Přivedlo mne naň logo. Mezi dvěma slovy lehce pohozený lístek, jednoduše vyvedený, mě zaujal a motivoval k návštěvě. Tím spíše, že se podnik prezentuje thajskou kuchyní. Při první cestě Myslíkovou jsem plánovaně zabrousil a lehce pojedl v restaurantu Lemon Leaf.
Za nepříliš nápadným a spíše utajeným vchodem se ocitám v prostoru, který mne poněkud zarazil svou mohutností. Ne snad plošnou, ale objemovou. Vysoký strop s patrně falešnou klenbou člověka připosrazí k zemi a vyleká. Tak se alespoň stalo mně. Nevím, jak je tomu v Thajsku, ale zde jsem se musel obejít bez přivítání a uvedení ke stolu. To jsem obstaral sám a vybral si malou „dvojku“ v rohu s dobrým přehledem. Než mne jedna z obsluhujících slečen zaregistrovala, měl jsem hodně času na zevrubnější prohlídku. Žlutě vyvedená místnost, „ohnutá“ přes roh, s barem vedle vstupních dveří a částečně členěná na dvě části. Snaha lokál takto ozvláštnit není mimořádně účinná, to, co zneklidňuje, je výška. Ani nástěnná svítidla – jakési kokony monstrózních bourců, ani do značné hloubky spuštěné osvětlení stropní nedokážou rozbít ten děsivý kvádr prázdna, visící nad stoly. Chtěné uvolnění, pro poklidný oběd žádoucí, se ne a ne dostavit. I akustika, ne nepodobná té v gotických chrámech, způsobuje, že hudba, jakkoli podmanivá, dostává „grády“ na hranici únosnosti. Společně s útržky rozhovorů od všech stolů navozuje dojem pobytu na středně frekventovaném nádraží. Tohle vše znamenám již evidován a objednán. Při pastisu, kdy nastaly drobné potíže se způsobem servírování, sestavuji z lákavě postaveného lístku polední menu. Začínám Pečenými rajčaty plněnými listovým špenátem a smetanovým sýrem, pokračuji Panang curry – to jsou pikantní vepřové kousky s kokosovým mlékem, chilli a citrónovými lístky s rýží a do cíle se hodlám dobrat přes Exotické ovoce s kokosovým krémem. Servírky, střídají se tu tři u všech stolů působí i přes mnohokrát již citovanou toleranci k současnému volnému způsobu ústroje a pravidel obsluhy až příliš „free“. Tedy odborně. Jsou roztomilé jako čerstvě narozená mláďátka Pandy, pohříchu ale i tak šikovné. A bojácné. S hostem jednají plaše a jakoby zdáli, bez kapičky potřebné suverenity. A – to mi přišlo nejvíce líto – nejsou to Thajky.
V kuchyni – soudě podle předloženého předkrmu – panuje daleko větší sebevědomí. Rajčata jsou chutná již napohled. Veškeré zdobení obstarává pár lístků rukoly a zelené „pupíky“ stopek, ponechané jako rozcuchané čupřina na vrcholku každého jablíčka. Jejich výzvu nelze ignorovat, takže se do nich ihned pouštím a nejsem zklamán. Dokulata vykroužená harmonie základních chutí je vypointována tak, že všechny jsou přítomné, všechny svým způsobem výrazné, ovšem jemným sýrem sametově uhlazené do hladivého prožitku. Potěšen přehlížím velkomyslně dobu, která uplynula mezi dojedením a sklizením nádobí a byla delší, než by v poloprázdné hospodě mohla být. Uvažuji, zda hlavní chod bude stejně vydařenou „symfonií“. Byl. V tomto případě ovšem vzhled trochu zaostával. V misce, možná až příliš velké, plavaly v omáčce barvy lesního medu kousky masa, rýži servírovali v podivné, sarkofág připomínajícím proutěné věci. Přestože pokrmu chyběla trocha zdobení, jakou by si zasluhoval, a která, při rozmanitosti různých plodů v jeho otčině se vyskytujících, by mohla být nejmenším problémem, voněl tak lákavě, že bylo kuchaři odpuštěno. A chutnal, jen což! Omáčka, která hýřila jemnými chutěmi, útočila na patro postupně, „třífázově“. V čele „pochodoval“ patrný a výrazný podíl kokosu, aby byl vzápětí předběhnut ostrou, nikoliv však nepříjemnou a stejně razantní stopou chilli. Nakonec se opět prosadil kokos, zdánlivě jemný, ve finále však zcela opanovavší závěrečný dozvuk. Všemu přidávaly další rozměr ještě „nudličky“ citrónovníkového listu, tenké tak, že se v chuti ozvaly, ne však tolik, aby do ní vnesly hořký podíl, což se při neuměřeném použití stává. Jen jsem si musel dát pozor na maso, a sice proto, že požito-li samotné, nemělo potřebný „tah“. Vařením bylo zbaveno charakteru a nutně potřebovalo být oživeno chuťovými akordy omáčky.
Tenhle vydařený oběd byl korunován příjemným dezertem. Exotické ovoce společně s kokosovým krémem příhodné pastóznosti bylo čerstvé a oživující. Vysrážené hrudky potom jen stěží zaznamenatelné. Neodmyslitelná káva měla punc nejvyšší kvality. Voněla „až do stropu“ – což je v tomto případě hodně, byla silná, jak má být a akorát horká.
Tato exkurze do Thajska, byť jen polovičního a v detailech nedotaženého, přišla na 436,- Kč. Díky kuchaři, který svým umem výrazně „podržel“ personál na place, jsem odcházel spokojen.

Restaurant Lemon Leaf
Na Zderaze 14 (roh s ulicí Myslíkovou), 120 00 Praha 2
Tel.: +420 / 224 919 056
e-mail: rezervace@lemon.cz, www: lemon.cz
Otevírací doba: pondělí – neděle 11.00 – 23.00
Počet míst: 70
Druh kuchyně: thajská
přijímané platební karty: všechny obvyklé včetně elektronických
Jídelní lístek: angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina, španělština
Země původu nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie

Hodnocení restaurace
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 47 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku

Tom ka kai - Kuřecí polévka s houbami, kokosovým mlékem a limetkovým lístkem Kč 69,-
Kai Satay - Marinovaná kuřecí prsíčka s arašídovou omáčkou Kč 68,-
Čerstvá a sušená rajčata s cuketou, černými olivami a parmskou šunkou Kč 129,-
Penne s marinovaným kuřetem, rajčatovým pyré a zakysanou smetanou Kč 116,-
Phad thai kai - Smažené thajské rýžové nudle s kuřecím masem a limetkou Kč 98,-
Biftečky se slaninou, marin. švestkami v červ. víně se šťouchanými brambory a jarní cibulkou Kč 197,-
Panang salmon - Čerstvý losos v curry omáčce s thajskými černými houbami s rýží Kč 235,-
Mrkvovo-jablečný dort Kč 37,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku
0,7 l Rýnský ryzlink Kč 158,-
0,75 l Per Pat Chardonnay Kč 400,-
0,7 l Modrý Portugal Kč 158,-
0,75 l Bordeaux De Saint Yves Kč 450,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).