Menu Zavřít

Těžaři prý nejsou dominantní

17. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Antimonopolní úřad

CONTENT24

Souboj o ceny dodávek uhlí mezi těžařskou firmou Czech Coal a United Energy pokračuje. Tentokrát si dílčí vítězství na své konto připsala společnost Czech Coal (CC). Před několika měsíci si United Energy na těžařskou firmu stěžovala u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), když tvrdila, že CC zneužívá své dominantní postavení na relevantním trhu s hnědým energetickým uhlím. Antimonopolní úřad ale počátkem prosince rozhodl, že těžaři žádné dominantní postavení na tuzemském trhu nemají, a tak je ani nemohli zneužít. „Jde o průlomové rozhodnutí, jež je odpovědí na řadu obvinění ze strany skupiny J&T ze zneužívání našeho údajného dominantního postavení,“ řekl šéf Czech Coalu Petr Pudil. Současně upozornil, že ÚOHS při svém zkoumání dospěl k závěru, že rozdělení sil na českém trhu s hnědým uhlím fakticky vylučuje, aby na něm skupina Czech Coal získala dominantní postavení.
United Energy, která patří do Energetického a průmyslového holdingu, s rozhodnutím úřadu nesouhlasí. „Všemi dostupnými právními prostředky budeme usilovat o přehodnocení stanoviska ÚOHS,“ sdělil mluvčí holdingu Martin Maňák. Ten argumentuje i tím, že podíl společnosti Czech Coal na trhu s volným uhlím dosahuje 56 procent, tudíž se jedná o postavení dominantní. „Skutečnost, že CC svého postavení zneužívá a narušuje hospodářskou soutěž, potvrdilo i loňské rozhodnutí ministerstva financí, které Czech Coalu udělilo pokutu 37,5 milionu korun za to, že firma zneužila svého postavení na trhu, když si účtovala za své uhlí nepřiměřené ceny,“ dodal Maňák.
United Energy, jež vlastní teplárnu v Komořanech, vede s Czech Coalem spor o ceny uhlí již několik let. Firma si stěžuje především na to, že těžařská společnost vyvolává uměle nedostatek hnědého uhlí na trhu, a nutí tak své odběratele za jeho dodávky platit přemrštěné ceny. I kvůli tomu majitel teplárny v Komořanech oznámil, že od roku 2013 přestane od CC hnědé uhlí odebírat. Aktuálně jej nakupuje zhruba 0,8 milionu tun ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).