Menu Zavřít

Tendry budou

27. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Bau Holding Strabag

BRAND24

PRAHA (rů) - Rakouská stavební společnost Bau Holding Strabag pro agenturu Reuters uvedla, že se stala vítězem tendru na stavbu osmdesátikilometrového úseku dálnice D47 z Lipníka nad Bečvou k polským hranicím. Vyvolala tím značné zděšení, že se v Česku opět bez tendru a za zavřenými dveřmi rozdávaly státní zakázky, tentokrát na stavební práce. Vyhrála však pouze tendr na finanční poradenství v hodnotě 305 milionů eur (zhruba devět miliard korun), což znamená, že bude v projektu, jehož celkové náklady se mají vyšplhat na 48,5 miliardy korun, dohlížet na toky peněz. „O stavebních firmách se bude rozhodovat v jiných tendrech, které budou teprve na jednotlivé úseky dálnice vypsány. Stavba dálnice má být přitom rozdělena na deset úseků,“ vysvětlil pro týdeník EURO poradce ministra dopravy Jan Prokeš.
Bau Holding Strabag je jedním ze tří akcionářů firmy Housing & Construction CZ (H&C CZ), která podepsala 25. června s českou vládou realizační dohodu o soukromém financování výstavby dálnice. Vlastní smlouva o financování by měla být podepsána o měsíc později. Izraelská firma Housing & Construction dostala od české vlády zakázku na dálnici D47 vloni na jaře bez výběrového řízení. „Naším cílem je podílet se na projektech v zemích střední Evropy, které sousedí s Českou republikou,“ prohlásil prezident a výkonný ředitel H&C Uzi Vardy-Zer.
Firma Bau Holding Strabag má ve společnosti H&C CZ třetinový podíl. Dalším podílníkem je americko-britská Halliburton, Brown and Root a vůbec nejmenší podíl má izraelský Shiran.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).