Menu Zavřít

Tarify vyvolaly protesty

19. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Pevné linky

PRAHA (hns) - Český Telecom představil nové cenové programy pro rok 2004. Ty rozšiřují současnou nabídku cenových programů Telefon pro bytové stanice, podnikové stanice a ISDN. „Počítáme, že na tyto cenové programy přejde větší část našich zákazníků. V některých případech umožňují volat až o 41 procent levněji než dosud,“ řekl týdeníku EURO mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.
Výhodou nových tarifů je převoditelnost volných minut pro volání a surfování na internetu do dalších měsíců. Telecom do nových cen plně nepromítne přeřazení telekomunikačních služeb ze snížené do základní sazby daně z přidané hodnoty. „Skutečné zvýšení cen pro běžné zákazníky je o 16,2 procenta. Cena koše našich služeb však poklesla o čtyři procenta, což znamená, že naši klienti zaplatí více jen asi o dvanáct procent,“ potvrzuje Crha.
Nové cenové programy Českého Telecomu vyvolaly protesty od členů Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS) sdružených v sekci alternativních operátorů (jde o společnosti Aliatel, Contactel, Czech On Line, České radiokomunikace, eTel, Tele2 a Tiscali Telekomunikace ČR). Český Telecom prý spojením poplatku za používání telefonní stanice s volnými minutami hrubě porušuje zásady volné hospodářské soutěže. „Telecom nutí zákazníky, kteří chtějí využít výhodnější nabídky na volání od alternativních operátorů, například formou služby předvolby operátora, odebrat a zaplatit službu, kterou zákazník nechce,“ komentoval situaci tiskový mluvčí sekce alternativních operátorů při APVTS Petr Kastner. „Český Telecom tím omezuje trh v hodnotě zhruba čtyř miliard korun před výhodnější nabídkou konkurenčních operátorů,“ dodal.
Kastner se domnívá, že cenové programy Českého Telecomu jsou rovněž v rozporu se stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten letos shledal spojování poplatku za linku s volnými minutami do měsíčního paušálu jako poškozování trhu.
Vladan Crha naopak prohlásil, že tvrzení kokurence je chybné. „Od příštího roku si budou moci zákazníci vybrat hned ze čtyř cenových programů bez volných minut, navíc nové tarify Telecomu jsou v řadě případů pro zákazníky výhodnější než nabídka alternativních operátorů,“ říká.

BRAND24

Nepřecházejte k mobilům
(nové tarify Českého Telecomu, v korunách po započtení DPH 22 procent)
paušál kredit místní (špička/mimo) dálkové (špička/mimo) mobil
Telefon Universal 604 - 1,38/0,60 2,40/0,72 5,77
Telefon 70 348 70 min. 1,62/0,80 3,98/1,96 7,55
Telefon 120 409 120 min. 1,62/0,80 3,26/1,74 6,85
Telefon 240 549 240 min. 1,62/0,80 2,79/1,51 6,39
Pramen: Český Telecom, dopočet týdeníku EURO

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).