Menu Zavřít

Tabatěrka pro Matu Hari i 007

31. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Stylový kompaktní fotoaparát získává body designem

Honba za megapixely, gigabyty, stonásobnými zoomy a třistahlasými vyzváněcími melodiemi čas od času potřebuje pauzu na kávu. Kromě zanícených technofilů totiž existuje i poměrně výrazná skupina lidí, kteří nepotřebují vlastnit za každou cenu top produkt nacpaný desítkami vychytávek. Spíše se zaměřují na přístroje, jež svojí velmi dobrou technickou výbavou dobře konkurují zbytku pelotonu a předčí jej neotřelým vzhledem nebo použitými materiály; prostě zapadají do jejich extravagantního životního stylu. KonicaMinolta nedávno uvedla na trh fotoaparát, který na první pohled vytváří dojem luxusu a ještě nabízí decentní nádech techniky agenta 007.
DiMage X1 je ultrakompaktní fotoaparát, šitý na míru dámským kabelkám od Gucciho, který se ale od ostatních imageových přístrojů liší tím, že dokáže produkovat skutečné fotografie. Podobně jako jeho předchůdci z modelové řady X nabízí malé kompaktní tělo, tentokrát s hloubkou pouhých dvaceti milimetrů. Objektiv je kompletně zapouzdřený v těle přístroje, z něhož tím pádem nevyčnívají a nepohybují se části, dokonce ani při zoomování. Díky tomu mohli designéři zachovat zcela plochý vzhled připomínající luxusní tabatěrku i při fotografování.
Na těle X1 se nachází pouze minimum ovládacích prvků, chybí i obvyklý optický průhledový hledáček, a tak je majitelka odkázána jen na obrovský displej na zadní straně. Vepředu naleznete pouze čočku objektivu, vestavěný blesk a malý vstup mikrofonu. Zbytku čela dominuje hladká nerezová plocha, vyleštěná do zrcadlového lesku. Bohužel nemá povrchovou úpravu bránící ohmatání, takže je na ní vidět sebemenší otisk prstu.
Na druhé straně, pravidelné opečovávání hadříkem v kavárně může posloužit coby nenápadné upozornění okolí na novinku v přístrojovém harémku šťastné majitelky. Nenápadné ofocení nápojového lístku luxusní tabatěrkou pak dodá tajemný nádech Hari. Ani mírné rozechvění z příliš silné personifikace slavné špionky ale nepoškodí supertajné snímky nabídky lihovin. Standardně přítomný, automaticky se zapínající optický stabilizátor případnou nervozitu nekompromisně potlačí. Pro důkladné studium mikrotečky nad i ve slově barrique dobře poslouží zvětšenina, z osmi megapixelů rozlišení velká jako plocha jídelního stolu.
Tradiční kruhový volič režimů snímání na horní ploše fotoaparátu má však možností nastavení pouze poskrovnu. Pochopitelně zde chybí manuální režimy priority času nebo clony. Zůstávají tak polohy Portrét, Krajina, Makro, Noční snímky, Noční portrét, Soumrak, Text a Video. Poslední jmenovaná poloha znamená ozvučené filmečky v rytmu dvaceti snímků za vteřinu. Nasnímané scény a filmařské pokusy si posléze můžete prohlédnout na dvouapůlpalcovém obřím displeji, který zabírá podstatnou část zadní strany přístroje. Podání barev, jas a kontrast jsou na vynikající úrovni, možná by ke konkurenci mohli nakouknout někteří výrobci mobilních telefonů, aby zjistili, jak vypadá displej, jemuž se nedá nic vytknout.
Vedle displeje se nachází segment ovládacích tlačítek pro pohyb v menu a nastavování podrobnějších parametrů. Každopádně bych doporučil občas do menu zabrousit a dle fotografované scény, pokud ji budete považovat za vhodnou k archivování, změnit automatické vyvážení bílé na odpovídající světelné podmínky scény. Sebedůkladnější nastavování všech parametrů ovšem nedokáže vynahradit velký nešvar, kterým obecně trpí malé zoomové objektivy. Výraznější prohýbání hran dlouhých objektů je dobře viditelné při fotografování například architektury na široké ohnisko, ovšem Kalendáře roku stavebních prací s „iks jedničkou“ zřejmě nikdo fotit nebude.
Mezi dodávané příslušenství patří „kolébka“, nutná pro přenos fotografií do počítače a nabíjení. Volitelným příslušenstvím je jak vodotěsné pouzdro pro snímky pod vodou do hloubky čtyřiceti metrů, tak i řada pouzder pro ty, kteří většinu života stráví mimo oceán. Pro naši špionku je ke stříbrnému Porsche 911 plně k dispozici i stříbrná X1 s pouzdrem stejné barvy.
Konica Minolta DiMage X1 je zajímavý fotoaparát. Kombinace elegantního vzhledu s příjemnou ergonomií a slušnou kvalitou produkovaných fotografií z něj dělá funkční doplněk image a dobrého společníka na cesty v podstatě kamkoliv. Možné dodatečné náklady na X1 ale může znamenat vestavěný akumulátor, protože jeho životnost, respektive případná porucha, se dá řešit pouze v servisu.

Klady
+ design
+ rozměry
+ nízká hmotnost
+ rozlišení
+ kvalita fotografií
+ ergonomie

Zápory
- soudkovitost objektivu
- vestavěný akumulátor
- necitlivá automatika vyvážení bílé

BRAND24

Konica Minolta DiMage X1
rozměry (š/v/h): 95/68/19,5 mm
hmotnost: asi 135 g (bez akumulátoru a paměťové karty)
rozlišení: 8 MPx (3296 x 2460)
ohnisková vzdálenost: 7,7–23,1 mm (ekvivalent 37–111 mm pro 35mm formát)
světelnost: f3,5-f3,8
paměťová média: paměťové karty SD (Secure Digital), MultiMediaCard
formáty souborů: JPEG, Motion JPEG (MOV) s mono zvukem (WAVE)
displej: barevný TFT LCD, úhlopříčka 6,35 cm, rozlišení 118 kPx
měření expozice: vícesegmentové (300 segmentů), bodové
korekce expozice: ±2 expoziční stupně (EV) v krocích po 1/3 EV
citlivost snímače: Automatická a ekvivalentní ISO 50, 100 a 200
expoziční časy: 1/1250 až 1 s
řízení tiskového výstupu: Exif Print, Print Image Matching III, PictBridge
napájení: li-ion akumulátor (výdrž asi 150 snímků)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).