Menu Zavřít

Symbol průměrnosti

30. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Místní variace na capuccino je nezapomenutelná

V Jungmannově ulici proti nakladatelství a knihkupectví s duchovní literaturou Kalich se nachází stejnojmenná restaurace, která převzala i mírně stylizovaný, ovšem světsky pojatý symbol. Z milostiplného grálu se tu stal žejdlík, do nějž vám načepují pivo.
Interiér lokálu vyplňuje takřka sektorový mobiliář třešňové barvy, krémové koženkové lavice s židlemi a roztodivné obrazy s květinovými motivy. Celkový dojem nic moc, ale nábytek je neopotřebovaný a prostředí čisté. Přiřazujeme se k dalším strávníkům, jichž je lokál v době oběda plný (po necelé hodině se však takřka úplně vyprázdní, z čehož usuzujeme, že místní klientela se patrně rekrutuje ze zaměstnanců okolních kanceláří).
Denní, poměrně bohaté meníčko necháváme stranou a odvážně listujeme místní jídelní knihou. Ovanou nás staré známé evergreeny s názvy typu katův šleh a začíná nám svítat, že žádné převratné gastronomické kreace se zde nejspíš nedočkáme. Říkáme si však, že i tyto reminiscence na totalitní restaurační nabídku se dají připravit poctivě. Pro začátek tedy volíme žampionovou polévku z denní nabídky (jiné polévky před patnáctou hodinou ani žádat nelze), z odvážnějších rubrik pak lososa v bylinkové omáčce a srnčí steak s liškami.
Žampionový krém splňuje vše, co od něj očekáváme. Je správně horký, akorátně hustý, obsahuje přiměřené množství hub a chutná velmi dobře. Zajímavý prvek navíc představuje kmín, jenž polévce dodává domácký ráz a koketně podvojný charakter – na lístku by klidně obstála jako kmínovka se žampiony. Jsou však lidé, kteří nedrcený kmín považují za nepoživatelný, proto by možná stálo za úvahu, zda nepoužít spíše jeho mletou variantu.
A už je tu losos – tedy spíš losůsek – vkusně obložený salátovou zeleninou a zalitý inzerovanou omáčkou. Kuchař do sladké smetany zakvedlal mouku a koření, ale směs pak už zřejmě zapomněl povařit, takže všechny ingredience máme želbohu možnost vychutnat v opravdu surovém stavu. Celou kreaci doprovází obrovské množství námi zvolených téměř neslaných pečených brambor, svědčící o nehynoucí tradici, kterou tato hlíza v českých zemích má.
Srnčí steak s liškami byl sázkou do loterie, jednak kvůli houbám, jejichž kvalita nebývá často nejlepší, a jednak vzhledem k faktu, že upravit správně zvěřinu je kus umění. Nutno říci, že kuchař v testu neobstál úplně nejhůř. Jedinou, leč nezanedbatelnou vadou bylo tuhé maso, s nímž by jedinec s umělým chrupem možná svedl nerovný boj. Lišky v chutném hnědém sosu byly standardní – tedy v Čechách – už jsme jedly horší. Ze sušených či mražených surovin se však žádný chuťový zázrak vykouzlit nedá.
Nabídka dezertů nás sice věru neinspiruje, ale považujeme za povinnost některý z nich ochutnat. Nakonec objednáváme Hot Love, vanilkovou zmrzlinu s horkými malinami, poté co jsme vyloučily mramorovou bábovku i profláknutý medovník a odolaly svodům číšníka, který nám k jablečnému závinu i palačince bodře nabídl zázračnou polevu „topík“ různých chutí a barev (respektive barviv). Zajímavou barevnou škálu ostatně předvedly i donesené maliny, v nichž převládala především šťáva a roztékající se zmrzlina s pořádným kopcem ztužené šlehačky a párem srdcovitých pišingrů. Na obrázku se pohár lásky vskutku vyjímal jinak, ale to je bohužel v českých podnicích podobné cenové kategorie skoro pravidlem.
Nakonec se nelze nezmínit o kávě, kterou jsme ke zvolenému dezertu mínily usrkávat. Místní variace na capuccino je nezapomenutelná, bohužel nikoliv v dobrém. Nachází se sice ve správném tlustostěnném šálku, navrchu má poměrně slušnou čepici našlehaného mléka, ovšem po jejím odhrnutí nevěřícně zíráme na světloučkou tekutinu, připomínající školní meltu. Sbíráme odvahu tuto žbrundu ochutnat a vzápětí musíme konstatovat, že je to suverénně nejhorší káva (jíž se ovšem v nápoji nalézá minimálně) tohoto druhu, kterou jsme v posledních letech v Praze okusily.
Za oběd jsme zaplatily 480 korun, což nepovažujeme za přemrštěné. Kalich nás však svou nabídkou, kuchyní ani atmosférou k další návštěvě patrně nepřiláká. Polední nabídka je však slušná, obsluha rychlá a ceny na centrum nízké.

Value for Money: 4/10
+ velký výběr hotovek
- neuvěřitelně otřesné “capuccino”

RESTAURACE KALICH
Adresa: Jungmannova 10, Praha 1
Tel.: 222 51 00 16, 777 14 22 92

  • Otevírací doba: 10- 23
  • Počet míst: 77
  • Druh kuchyně: česká, mezinárodní
  • Platební karty: všechny
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
  • Země původu nabízených vín: ČR

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 6 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 7 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 15 bodů z 20

Celkem 44 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku:
Tresčí játra s cibulí a citronem 56 Kč
Šumavská topinka 54 Kč
Krkonošská bramboračka s houbami (po 15. hodině) 29 Kč
Flambovaný lovecký špíz, zeleninová obloha (srnčí kýta, kotletky z černé, slanina, cibulka) 156 Kč
Staročeská bašta 113 Kč
Svíčková STROGANOFF, zeleninová obloha (pravá svíčková, kečup, smetana) 182 Kč
Vepřová játra na roštu, zeleninová obloha 97 Kč
Žralok na česneku, zeleninová obloha 113 Kč
Smetanové krůtí ragú, zeleninová obloha 121 Kč
Mramorová bábovka 40 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Svatovavřinecké 0,75l 145 Kč
Neuburgské 0,75l 145 Kč
Vlašský ryzlink 0,75l 145 Kč
Archivní:
Frankovka 1999, 0,75l 320 Kč
Aurelius 2000, 0,75l 270 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).