Menu Zavřít

SVÍČKOVÁ MÍSTO PAPOUŠKů

14. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Pokrmy lépe chutnají, než vypadají

Dům na rohu ulic Olivovy a Politických vězňů nevynikal výraznou krásou. Svou šedou barvou a otlučenou omítkou nikoho neupoutával. Teprve po nedávné rekonstrukci se zaskvěl v novém kabátě, který dal vyniknout jeho eleganci. Podstatných změn doznal i interiér budovy. Tam, kde jste dříve v ponurém a lehce zavánějícím krámě mohli zakoupit nitěnky, sehnat křečky nebo obstarat papouška, vznikla nová restaurace pojmenovaná po celém objektu - Bredovský dvůr.
V nejbližším okolí není mnoho příležitostí k rychlému obědu v pěkném prostředí a v přiměřených cenových relacích, takže si podnik brzy našel rozsáhlou klientelu. Dokonce tak početnou, že v poledním čase se v něm stojí fronta na židle. Rychle vybudované renomé bylo důvodem, kvůli němuž jsem do něj zavítal i já se svými přáteli. Nikoliv však na oběd, neboť nemám rád tlačenice, ale na časnou večeři. Přesto mne čekalo nemilé překvapení, protože restaurace, v lokalitě mimo pracovní dobu úřadů jen málo frekventované, zdaleka nebyla prázdná.
Rozlehlá, do tvaru písmene L situovaná místnost budí na první pohled zdání neútulnosti. To je však skutečně pouhé zdání. Dřevěné desky stolů, cihlová klenba a stěny kombinované s okrovou barvou, sympatické lavice a zvláštní osvětlení dodávají interiéru pocit pohody. V přední části prostoru zaujme půlkulatý pivní bar, ve spojovací chodbě je situován bar klasický a zcela vzadu dominuje otevřená, směrem k hostům obrácená kuchyně. Opticky zajímavě působí průhled barem do místnosti s nerezovými tanky, kde se uchovává pivo. Snad jen poházené přepravky mezi tanky ruší jinak příjemné vzezření neobvyklého zázemí. Na první pohled dobře upravená, moderně vybavená restaurace střední třídy.
Vybrali jsme si takové místo, z něhož bylo vidět na pracující kuchaře. Očekávali jsme – tedy alespoň já – že večer bude bohatší o nový rozměr. Kromě pohledu na dobré jídlo a ocenění jeho chuti jsem se těšil i na takzvanou zážitkovou gastronomii, podívanou na přípravu pokrmů. V poměrně rozsáhlém jídelníčku, v němž jsou nejsilnější stránkou „hotovky“ (ty ovšem večer nenabízejí), si každý nalezl to své a u pozorné a hbité servírky jsme si objednali. Já jsem volil coby úvodní chod hovězí vývar s toastem, vajíčkem a parmazánem. Polévka byla vábivého vzhledu, dobře kořeněná a chutná. Kolegové si své polévky také chválili. Jako hlavní chod jsem si vybral oblíbené jídlo mého mládí, které není v nabídkách restaurantů často k vidění – pečeného králíčka s černou omáčkou, podávaného na vařeném celeru. Nekonvečně, avšak vkusně oděná servírka zadala objednávky a my jsme čekali, co se bude dít v kuchyni. Zážitek se ale bohužel nekonal. Pult, kterým je pracoviště odděleno od lokálu, je vysoký. A to tak, že sice vidíte poprsí kuchařů, nikoli však už to, co chystají a jakým způsobem. Pokud bylo záměrem realizátorů vytvořit skutečnou kuchyni „vpředu“ na očích návštěvníků, měla být upravena tak, že host v případě zájmu může vidět každý detail přípravy svého pokrmu.
Když nám slečna naservírovala vybraná jídla, dychtivě jsem se pustil do králíka. Trochu zklamáním byl vzhled talíře, prost všeho zdobení a s masem dokonale skrytým pod přelitou omáčkou, vypadal jaksi fádně. Pokrmu samému také scházel k dokonalosti delší krůček. Černá omáčka, připravovaná mimo jiné ze sušených švestek, ořechů a hrozinek, se nemixuje. Jednotlivé složky zůstávají vcelku a jsou součástí dekoru. Ta moje byla rozmixovaná a její konzistence nešťastná – připomínala spíše pyré. Je však třeba podotknout, že v chuti splňovala očekávané. Bohaté spektrum odráželo v dobré shodě všechny její složky. Maso, které nebylo možné pod nánosem přelivu vizuálně ohodnotit, bylo chutné. Se sladkou chutí omáčky tvořilo harmonický celek a nebylo, což se u králíka často stává, vysušené. I zde bych ale měl ke kuchaři připomínku. Pokud porce masa sestává ze dvou částí, nesmí se stát, aby jedna byla čerstvá a druhá nikoliv. Od mých spolustolovníků zazněl podobný soud v tom smyslu, že jídlo chutná lépe, než vypadá. Jihočeská bašta byla překryta neúpravně navršeným zelím a na talíři halabala poházená, plněné svíčkové řezy postrádaly jakoukoliv garnituru, jež by vzhled krmě oživila. Zcela bez připomínek bylo množství, vlastně s připomínkou jedinou - jídla bylo tolik, že bylo téměř nemožné vše zkonzumovat. Následkem toho potom došlo k jindy nemyslitelné absenci dezertu.
Kvůli námi vybraným pokrmům jsme zůstali – zcela v intencích stylu restaurace – u piva. Prazdroj byl dobře ošetřený, ve správné teplotě a měl bezchybnou vůni a čistou chuť, prostou neduhů vznikajících nedbalou hygienou. Fernet Stock, kterým jsme večeři uzavřeli, byl potřebným digestivem pro přeplněné žaludky. Při jeho vychutnávání jsme se shodli, že odstranění nedostatků lze předpokládat, protože nejsou zásadní a restaurace funguje krátce. I díky tomu se dá očekávat vzrůstající popularita podniku, zvláště při dodržení zatím velice přijatelné cenové politiky.
Bredovský dvůr lze označit za příjemnou restauraci, která je při pečlivější práci kuchařů a jejich větší invenci při přípravě a dokončení pokrmů schopna zajmout místo na špici podniků své třídy. Vstřícný personál, profesně zdatný a s pozorným přístupem k hostu, je toho dobrým předpokladem. Jednoduché založení stolů – příbory a ubrousky jsou v nerezových koších k dispozici pro samoobslužné použití – napovídá, že hlavní dobou dne jsou právě obědy. Pro večerní posezení se svátečním laděním bude patrně leckomu k dotvoření atmosféry pár detailů scházet. Veskrze sympatické jsou již zmíněné ceny. Večeři pro tři osoby s nemálo nápoji pořídíte za jeden tisíc dvacet čtyři korun.

Restaurace Bredovský dvůr
Politických vězňů 14, 110 00 Praha 1
Tel.: 02/242 15 458
Otevírací doba: Po–Ne 11.00–23.00
Počet míst: restaurace 130 + v letním období zahrada cca 70
Druh kuchyně: bez speciálního zaměření, s akcentem na hotová jídla v době obědů
Platební karty: všech osvědčených bankovních domů
Jídelní lístek: čeština, angličtina, němčina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Původ vín: Česká republika

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem: 48 bodů z 60

Výběr z jídelního lístku:
Rostbífový pikantní salát 70,-
Labužnický chřest ve vinné omáčce 70,-
Mexická ostrá polévka v chlebovém hrnečku 45,-
Segedínský guláš, houskový knedlík 75,-
Osmahnuté plátky roštěné s chilli papričkami, fazolky ve špekovém kabátku 129,-
Marinovaná grilovaná jelení kýta s ostružinovou omáčkou, zjemněnou kapkou sherry 350,-
Lívanečky s borůvkami a šlehačkou 45,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Rulandské bílé 175,-
Vavřinecké 175,-
Révová vína s přívlastkem dle aktuální nabídky 480,-
Millenium Garone–Brut 190,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).