Menu Zavřít

Světlík nakupoval u Komárka

10. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Vítkovice Heavy Machinery

BRAND24

Strojírenský podnik Vítkovice Heavy Machinery koupil stoprocentní podíl ve firmě Hutní montáže. Akcie získal od dosavadního vlastníka, firmy Rex Invest, kterou ovládá podnikatel Karel Komárek. Hodnota obchodu nebyla zveřejněna. „Podrobnosti týkající se transakce jsou předmětem obchodního tajemství,“ uvedla jen mluvčí nového majitele Eva Kijonková.
Vítkovice Heavy Machinery jsou největší výrobní dcerou společnosti Vítkovice Holding. Jan Světlík, který je majitelem 45 procent akcií holdingu a navíc jej manažersky ovládá, o koupi Hutních montáží od Komárka usiloval déle než rok. Zdroje týdeníku EURO potvrdily, že dřívějšímu uzavření transakce bránila dohoda Komárka o koupi celkem padesáti procent akcií holdingu. Ten koncem loňského roku uzavřel kupní smlouvu o prodeji akcií s Davidem Beranem (ovládá 45 procent holdingu) a Petrem Novotným (vlastní pět procent holdingu). Z dohody však nakonec sešlo. Alespoň prozatím. Komárek vede proti Beranovi arbitráž, ve které požaduje buď vydání 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding nebo uhrazení pokuty ve výši dvou miliard korun.
S prodejem podílů nesouhlasil Světlík, který se odvolával na akcionářskou smlouvu uzavřenou s Beranem a Novotným, dle které, jak alespoň tvrdí, má na akcie holdingu předkupní právo. Světlík vede s Beranem a Novotným několik soudních sporů. Světlík navíc několikrát naznačil, že je připraven vstupu Komárka do Vítkovice Holding bránit všemi dostupnými prostředky. Jak se však zdá, řevnivost mezi Komárkem a Světlíkem není tak velká, aby jim zabránila v uzavření obchodu.
Společnost Hutní montáže patří k největším stavebněmontážním firmám v České republice. Loňský zisk před zdaněním dosáhl 30 milionů korun. Firma se mimo jiné specializuje na montáže energetických kotlů a zařízení pro doly, a dodávky a montáž ocelových konstrukcí mostů. „Ovládnutí Hutních montáží významně rozšířilo potenciál holdingu, který povede k růstu v našich klíčových oborech, od energetiky až pod dodávky pro hutní a důlní koncerny,“ komentoval transakci Světlík. (foj)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).