Menu Zavřít

Super Gipsy

15. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Romská kapela Gipsy.cz nepostoupila do finále Eurovision

[bez podtitulku]

BRAND24

Smíchejte Freddieho Mercuryho a Supermana, a máte dělovou kouli jménem Radoslav „Gipsy“ Banga sršící energií v hale moskevského sportovního komplexu Olimpijskij pro šestnáct tisíc diváků. Populární romská kapela Gipsy.cz minulý týden reprezentovala Českou republiku v mezinárodní soutěži Eurovision, hlasující diváci však její píseň Aven Romale do finálového klání z úterního semifinále nepostrčili. „Soutěž je nejen o muzice, ale i o národním fanouškovství,“ neskrýval mírné zklamání z vyřazení houslista kapely Vojtěch Lavička.
Nedostatkem popularity ale kapela rozhodně netrpí. Je držitelem ceny Anděl za rok 2006 v kategorii objev roku a ceny ALMA 2007 v kategorii world music. Jako první česká skupina vystoupili Gipsy.cz v létě 2007 na legendárním festivalu v Glastonbury. Videoklip Romano Hip Hop se probojoval do hitparády evropské MTV World Chart Express. Kapela získala cenu hudebního časopisu Filter pro nejlepší koncertní kapelu roku 2007. Jako první z ČR se také probojovala do první desítky WMCE charts. V roce 2008 se stal frontman kapely Gipsy ambasadorem kampaně EU Evropský rok rovných příležitostí. Za debutové album Romano Hip Hop obdržela kapela „zlatou desku“ za deset tisíc prodaných nosičů.
A vidět jsou Gipsy.cz i mimo koncertní pódia. Zpěvák, textař a skladatel Radovan Banga byl například nedávno hostem pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím, značný prostor dostala kapela i v jednom z nových dílů kurzů německého jazyka Alles Gute s legendárními Karlem a Egonem. Neúspěch na Eurovision? Aktuální deska Reprezent se bude kromě Evropy prodávat i v Japonsku a ve Spojených státech. Tyhle kluky (a nově i dámu Noemi Fialovou, hraje další housle) jen tak něco nezastaví.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).