Menu Zavřít

Super byznys!

18. 7. 2002
Autor: Euro.cz

EPIC Holding

BRAND24

PRAHA (zdf) - Vídeňská centrála společnosti EPIC asi musí mít radost. Její pražští manažeři totiž minulý týden přiznali, co se obecně vědělo. Že totiž jejich podnikání na mediálním trhu bylo vším možným, jen ne skutečně zodpovědným byznysem. Po roce a čtvrt totiž ukončili vydávání bulvárního deníku Super. Jeho vydavatelem byla společnost e-Media stoprocentně kontrolovaná firmou I. EPIC Holding. V úterý 16. července šéfové firmy e-Media oznámili redakci deníku, že celý den připravované číslo už do tiskárny nepůjde. Důvody zastavení titulu prý byly ekonomické.
Skutečnost je však jiná. Z ekonomických důvodů by totiž EPIC musel noviny zastavit už dávno. Poslední čísla uvádějí, že Super prodával jen 109 tisíc výtisků denně, zatímco Blesk konkurenčního Ringieru 351 tisíc. Příjmy za inzerci podle monitoringu TNS A-Connectu dosáhly jen 70,3 milionu, zatímco Blesk vydělal o 182,6 milionu korun více.
Za dobu existence Superu do něj EPIC nalil celkem šest set milionů korun - naposledy nedávno navyšovala firma základní kapitál ze 140 milionů o dalších 460 milionů korun. Přitom původní náklady na rozjezd titulu měly dosahovat jen tří set milionů. Jenže oficiální prohlášení zástupců firmy EPIC byla vždy děravá jako cedník. „Nejde o krátkodobou záležitost,“ tvrdil o investici do Superu na jeho začátku šéf firmy Vladimír Motlík (EURO 18/2001). Když už bylo jasné, že prošustrované stamiliony překročí únosnou mez, vypustil EPIC do světa informaci: deník je na prodej. Požadovaná cena byla kolem půl miliardy, podle odborníků však list neměl ani poloviční hodnotu. Podle médií měly zájem projevit rakouské noviny Neue Kronen Zeitung či tuzemská ČSOB, která to vzápětí popřela.
O koupi zřejmě uvažoval i Jiří Šmejc, jímž kontrolovaná Nova s deníkem úzce spolupracovala. Ostatně Šmejcova Česká produkční invest se už s EPIC Holdingem do jisté míry propojila, když mu poskytla úvěr (EURO 23/2002). Důvody transakce firmy nezveřejnily, EPIC svůj dluh prý již splatil. O provázanosti obou médií svědčí více faktů. Například Michal Voráček, který stál u zrodu deníku, sedí v křesle předsedy dozorčí rady Šmejcovy České produkční 2000.
Propuštění zaměstnanci jsou právem rozhořčeni. Do písmene se potvrdily dřívější informace. Super nebyl normálními novinami, ale jenom propagandistickým nástrojem podporujícím občanské demokraty. Šéf EPIC Holdingu Motlík ostatně své dobré vztahy s Václavem Klausem netají. Volby skončily a deník se stal zbytečnou hračkou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).