Menu Zavřít

Strojírenské Vítkovice odkryly karty. Zisk mají menší, rezervy vyšší

20. 3. 2016
Autor: Martin Pinkas, Euro

Vítkovice Holding, které jsou hlavou celé skupiny Vítkovice Machinery Group (VMG) Jana Světlíka a zahrnují výsledky všech klíčových částí holdingu, mají po konsolidaci za minulý rok provozní zisk zhruba 400 milionů korun. EBITDA je na úrovni 1,1 miliardy korun. Účetně bude skupina, včetně společnosti Vítkovice a jejích dcer, v zisku kolem 240 milionů korun.

Kdyby si nedělala rezervy a opravné položky skoro 600 milionů korun, mohlo to být lepší. U zisku i ukazatele EBITDA. Ten by byl kolem 1,7 miliardy. Ale podstatné je, že se tím Vítkovice konzervativně zajistily pro další období. Do konsolidace jsou totiž zahrnuty i Vítkovice Power Engineering, tedy firma, u které se kvůli tureckému projektu Adularya opakovaně spekulovalo o tom, jak si poradí se závazky vůči subdodavatelům.

Konzervativní přístup je dobrou zprávou zejména pro banky, respektive připravovaný bankovní klub pod vedením Komerční banky. I společnost Vítkovice, kde je vliv opravných položek a rezerv nejcitelnější, má konsolidovaný provozní zisk zhruba 18 milionů korun. Ukazatel EBITDA má u Vítkovic hodnotu přes 600 milionů korun. Účetní ztráta Vítkovic bude kolem 70 milionů korun.

Lahve táhnou

Je jasné, že VMG ustojí jak tureckou elektrárnu, tak nižší tržby z klasického byznysu, který v loňském roce doplácel na pokles investic spojených s těžbou a zpracováním ropy a plynu. Nižší příjmy z klasiky se navíc mají vybalancovat vyššími tržbami lahvárenské části VMG, která je nejstarším Světlíkovým byznysem a jede dobře i díky propojení na CNG projekty. „Není pravda, že bychom stavěli jen na lahvích. Velký balík fakturací za investiční celky jsme měli v roce 2014 a budeme mít zase letos. To je normální, když děláte na projektu několik let, tak máte fakturace v sinusoidě,“ tvrdí Světlík.

Očekávané konsolidované tržby skupiny na úrovni zhruba 14 miliardy korun za minulý rok nejsou žádná tragédie, i když klesly proti roku 2014 asi o dvě miliardy. Podle Světlíka v nich není vidět nejen „odložená fakturace“, ale ani vyšší míra tržeb do skupiny.


Čtěte také:

Vítkovická elektrárna už dodává energii v Turecku

Vítkovice vstoupily zakázkou za 100 milionů do nového oboru, opraví pec

BRAND24

Světlíkův klíčový byznys, Vítkovice Cylinders, byl rekordně úspěšný

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).