Menu Zavřít

Stávka potápěčů

2. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Ropné plošiny v Severním moři

CONTENT24

Více než devět set potápěčů, kteří v Severním moři pracují pro různé těžební firmy, zahájilo minulý týden časově neomezenou stávku. Potápěči odmítli návrh na růst platů o 37 procent v průběhu příštích tří let, žádají zvýšení o 50 procent.
Potápěči tvrdí, že v posledních dvou desetiletích se jejich platy reálně snížily, zatímco těžební firmy vydělávají stále více peněz díky rostoucím cenám ropy na světových trzích. Stávkující zaměstnanci jsou sdružení v odborové organizaci Rail, Maritime and Transport Workers (RMT). Generální tajemník RMT Bob Crow řekl, že potápěči budou stávkovat tak dlouho, dokud zaměstnavatelé nepřijdou s lepším návrhem. „Bude to mít obrovské dopady na odvětví těžby ropy a zemního plynu, protože potápěči jsou nutní k základní údržbě. Není pochyb o tom, že až se začnou poruchy hromadit, nevyhnutelně to naruší těžbu,“ předpovídá Crow.
Potápěči s praxí dnes u ropných plošin vydělávají až 46 tisíc liber ročně, musejí si ale sami zaplatit výcvik, který může stát až 20 tisíc liber. Do důchodu odcházejí kolem padesátého roku. Potápěči u ropných plošin v Severním moři sestupují do hloubky až 40 metrů, zpravidla v ledové vodě. Jejich úkolem je údržba plošin a instalace vrtných souprav, které se používají k těžbě v příbřežních oblastech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).