Menu Zavřít

Stát pomůže podnikům

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Následky povodní

BRAND24

Firmám, jimž povodně vzaly významnou část majetku, pomůže stát. Vláda minulý týden rozhodla, že obnoví program Rekonstrukce, jehož prostřednictvím podniky získaly státní záruky na bankovní úvěry a příspěvky na splátky úroků z půjček již po záplavách v roce 1997. Tuto podporu bude poskytovat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB).
Záruky na bankovní úvěry mohou získat firmy, jimž povodně poškodily minimálně pětinu jejich majetku. „Malým a středním podnikům budeme ručit do výše devadesáti procent poskytnutého úvěru, velkým do padesáti procent,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel ČMZRB Ladislav Macka. Příspěvek na splácení úroků se bude pohybovat od dvou do sedmi procent podle rozsahu škod. Macka zdůrazňuje, že stát se zcela záměrně nerozhodl pro přímé dotace firmám. Rozhodnutí o tom, zda je podnik dostatečně perspektivní, bude na komerčních bankách, které mají v této oblasti značné zkušenosti.
Šéf ČMZRB uvedl, že v letech 1997 až 2000 byla tato forma pomoci využita v 850 případech. Celková výše záruk a příspěvků v tomto období dosáhla 1,5 miliardy korun.
Generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška týdeníku EURO řekl, že současná pomoc může být významnější než ta po povodních v roce 1997, neboť rozsah nynějších škod je větší. Liška zdůrazňuje, že program Rekonstrukce nepomůže všem postiženým firmám, vítá však každý vstřícný krok, kterým vláda tyto podniky podpoří. „Záruka na úvěr bude pro jednotlivé podniky bezpochyby významnou pomocí a také příspěvek na splácení úroků podnikatelé určitě uvítají,“ uvedl Liška.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).