Starý dobrý Plzenec (V) - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Starý dobrý Plzenec (V)

, Milan Ballík,
Starý dobrý Plzenec (V)
Zdroj: Euro.cz

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr, Chateau Bzenec

Dalším ze satelitů společnosti Bohemia Sekt je Chateau Bzenec. Vlastně jde o samostatnou vinařskou usedlost, posazenou mezi větrem rozevláté hlavy rév. Přestože ve staroplzenecké rodině je nejmladší, historie Chateau Bzenec se píše již sto třicet let. Ovšem réva se na Bzenecku rodí a víno z ní připravuje tisíciletí. S příchodem usedlosti do uskupení byla znovu oživena tradice známého cuvée Bzenecká lipka. Populární směska – myšleno s největším respektem – z ryzlinku rýnského a různých druhů ryzlinku z různých viničních tratí před časem z nabídek restaurací a vinoték zmizela. Nedávno se však v celé své slávě znovu objevila právě v portfoliu Chateau Bzenec.
To ale není jediný produkt, který bzenečtí nabízejí. Kromě dvou jednotlivých vín – vedle lipky je to ještě Sekt Chateau Bzenec – je možné si vybrat některou z etiket dvou produktových řad. Pod názvem Chateau Bzenec se dále prezentuje série odrůdových vín (s výjimkou růžové kupáže zweigeltrebe a modrého portugalu) citlivě zpracovaných s výraznými stigmaty oblasti. Chateau Bzenec Domaine je řadou vyšší, v níž se nabízejí vína s důrazem na jedinečné podmínky oblasti. Především obě rulandská – bílé a modré – a atraktivní ryzlink patří ke hvězdám vinařské produkce bzenecké usedlosti uprostřed vinic.
Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr, Chateau Bzenec. Víno charakterizuje poněkud vyšší barva zlatých odstínů a jiskřivá, espritně čirá hladina ve sklence. Intenzivní obsažná kytka v sobě koncentruje řadu výrazných, přesto však hladivých vůní. Lehce vpředu se naparuje medovo-hroznovitý projev, úspěšně stíhaný odérem kvetoucí lípy. Úplně vzadu se o slovo hlásí málo výrazný, přesto však patrný atak minerálů. Opulentní tělo nabízí doširoka rozestřenou chuť. V té se spolu bratří hrozen s medem a mineralitou oděnými chutěmi půdy. Vzápětí je však tento efekt atakován živou sebevědomou kyselinou. Stopa cukru se pod ní téměř vytrácí a doznění se děje v pikantním, lehce ještě mládím pocuchaném odeznění. Víno, které je již teď elegantní v projevu, má velké možnosti dalšího zrání a slibuje být po pár letech ležení znamenitým ryzlinkem.

Ohodnoťte tento článek
Diskuze