Menu Zavřít

Stárnou i autobusy

3. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Sdružení autoprůmyslu

CONTENT24

V ČR se za první polovinu roku zvýšil počet registrovaných vozidel o bezmála 200 tisíc na 6,7 milionu. Statistiku zveřejnilo Sdružení autoprůmyslu. Vyplývá z ní, že z registru bylo za stejné období vyřazeno 68 tisíc vozidel. Z vozidel prvně registrovaných v Česku připadá nadpoloviční podíl na zcela nová auta. Těch se zapsalo do centrálního registru 136 tisíc, zatímco nově zapsaných ojetin z dovozu je 131 tisíc.
„Obnova vozového parku novými vozy výrazně pokulhává za státy původní evropské patnáctky. Zatímco v ČR se letos dle odhadů obmění 3,3 procenta osobních aut, na západě je běžná osmiprocentní výměna,“ říká předseda sdružení Antonín Šípek, přičemž upozorňuje na méně sledované kategorie autobusů a nákladních vozů.
„Stárnutí autobusového parku je alarmující. Každoročně roste a blíží se hranici patnácti let. V případě náklaďáků je průměrný věk ještě o rok vyšší,“ tvrdí Šípek. Staré vozy nevyhovují emisemi ani bezpečnosti. I průměrné stáří osobních aut se mírně zvýšilo na 13,88 roku. Šípek připomíná: „Za optimální průměrné stáří osobních automobilů je přitom obecně považováno rozmezí osmi až deseti let.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).