Menu Zavřít

STÁLE STEJNÝ SCÉNÁŘ

21. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P r i v a t i z a c e     b a n k

Záchrana Agrobanky (AGB) v režii České národní banky (ČNB) nás zatím přišla zhruba na čtyřicet miliard korun. Z toho dvacet miliard, které ČNB v podstatě přibalila ke zdravé části AGB a prodala koncernu GE za půl miliardy, se snažila utajit. Pokud u soudu uspějí drobní akcionáři, kteří žalují ČNB, že nucenou správu nad AGB vykonávala špatně, bude ČNB muset připravit další dvě a půl miliardy.

Hlavní ekonom Expandia Finance Miroslav Singer říká, že takový výsledek prodeje AGB ho nepřekvapuje: „Bylo hrozně špatné, jak dlouho trvala nucená správa, a nešťastné bylo i to, že půl roku vyjednávala ČNB již pouze s jediným zájemcem. To dalo General Electric ideální vyjednávací pozici. Formální platba půl miliardy byla jen hrou pro veřejnost, aby transakce byla politicky průchodná, protože banky v pádu se za pozitivní hodnotu nekupují. Zkušenost nás učí, že nepůjde o poslední takový prodej.

ČNB uvalila před dvěma roky na AGB, kterou v té době ovládala finanční skupina Motoinvest, nucenou správu. Důvody pro její uvalení byly sporné. Podle auditu Price Waterhouse vykazovala AGB ke dni nucené správy ztrátu přesahující 8 miliard korun. ČNB nakonec rozdělila banku na zdravou a špatnou část s tím, že ta půjde do likvidace a dobrá bude prodána renomované zahraniční bance. Nucená správa v AGB až do doby prodeje její zdravé části koncernu General Electric stála podle vlastního vyjádření ČNB zhruba 20 miliard.

BRAND24

Podmínky prodeje ČNB tajila, její mluvčí Martin Švehla si pouze pochvaloval výhodnost celé transakce. „Čistá hodnota prodávaných aktiv je záporná, přesto je prodej aktiv části AGB realizován za 0,5 miliardy korun, které budou dodatečným příjmem AGB, a zvyšují tak pro banku výhodnost transakce, řekl Švehla podle Hospodářských novin letos v červnu. Jenže po zaregistrování GE Capital bank, tedy staronové AGB, vyšlo najevo, že ČNB odkoupí jejích deset akcií za téměř dvacet miliard. Ve skutečnosti tedy centrální banka dala společnosti GE více než 19 miliard za to, že zdravou část AGB převzala. Vzhledem ke stavu Komerční banky a České spořitelny se dá očekávat, že jejich privatizace proběhne obdobně. „Kupující formálně zaplatí pár korun, ale mnohem vyšší částku mu pošle vláda nebo centrální banka zpátky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).