Menu Zavřít

Stále na prodej

3. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Subterra

BRAND24

PRAHA (bor, men) – Jednání o prodeji stavební firmy Subterra pokračují. Smlouva se společnostmi Tchas a Eltodo, které měly o koupi majority v Subteře zájem, podepsána nebyla. „Na valné hromadě se nezměnila hlasovací práva k balíku akcií, žádná firma nákup akcií neuskutečnila,“ prohlásil minulé pondělí ředitel Subterry Pavel Kuchár.
Týdeník EURO má informace, že Eltodo má o Subterru i nadále zájem. „S Epicem (majoritní vlastník Subterry - poznámka red.) stále jednáme o koupi Subterry,“ tvrdí Libor Hájek, majitel společnosti Eltodo. Dodal, že obchod by měl být uzavřen co nejdříve. „Žádné firmě nesvědčí, když je dva roky na prodej. Na splátky 28 procent akcií finance máme,“ dodal Hájek.
Zájem vedení Eltoda o Subterru potvrdil i Kuchár. „Transakci je nutno domluvit s vlastníky akcií, tedy s Epicem. V případě domluvy půjde o nový obchod, protože původně plánovaný se uzavřít nepodařilo,“ konstatoval Kuchár. Potvrdil také, že ve hře o Subterru jsou další zájemci, a to tři velké evropské stavební společnosti. Jejich jména však uvést nechtěl. Vyjádření Epicu k prodeji Subterry se týdeníku EURO do uzávěrky vydání tohoto čísla získat nepodařilo. Kuchár uvedl, že nový vlastník by měl být znám do konce srpna.
Jak vyplývá z původní dohody z dubna letošního roku, měly ostravská skupina Tchas a Eltodo zaplatit první splátku za 78procentní podíl Subterry do 25. června. To se ale nestalo. Důvodem bylo, že společnost Tchas nezískala úvěr od První městské banky.
Finanční skupina Epic, která je prostřednictvím dalších společností největším akcionářem Subterry, nabídla balík téměř 426 tisíc akcií již před dvěma lety. Kuchár dříve uvedl, že základní vyjednávací cena je kolem 1700 korun za akcii. Vyvolávací cena by se tedy pohybovala kolem 724 milionů korun. Hájek ale tvrdí, že podle dohody s Epicem měl za akcii zaplatit něco málo přes tisíc korun.
Subterra loni zdvojnásobila čistý zisk na zhruba 49,1 milionů korun. Výkony firmě vzrostly na 3,92 miliardy z 3,61 miliardy korun v roce 2001. Firma předpokládá růstový trend i v dalších letech. Letos by měly stoupnout na 4,5 miliardy korun.
Společnost Subterra v poslední době získala velké zakázky v Ostravě, Brně a Chorvatsku. Vyhrála zároveň tendr na generálního dodavatele kolektorů v centru Ostravy, který bude financován z evropského fondu ISPA. Zakázka má hodnotu zhruba 600 milionů korun. V Brně bude Subterra generálním dodavatelem kanalizace a kolektorů za přibližně 1,6 miliardy. Úspěšná byla také v mezinárodním výběrovém řízení na výstavbu dálnice v Chorvatsku za miliardu korun. „Prosadili jsme se v konkurenci rakouských a německých firem, což nebývá tak úplně zvykem. Zvýšilo se nám tak mezinárodní renomé,“ tvrdí Kuchár.
Ostravská firma Tchas byla založena na počátku devadesátých let. S loňskými tržbami přes miliardu korun je šestou největší stavební firmou v zemi. K jejím nejvýznamnějším projektům patří modernizace trati druhého železničního koridoru mezi Ostravou a Petrovicemi na Karvinsku za více než dvě miliardy korun a dokončení Pavilonu péče o matku a dítě ve Fakultní nemocnici s poliklinikou v Ostravě Porubě. Společnost zaměstnává 1430 lidí. Jejími vlastníky jsou Václav Daněk a Milan Lasák.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).