Srbsko-italský šarm

08. června 2015, 00:00 - Petr Holec
08. června 2015, 00:00

Olive Point nabízí přesně to, co Praze chybí: jednodušší, ale kvalitní lokální restauraci

Kogo dodnes zůstává nejznámější luxusní restaurací, kterou v Praze otevřeli Srbové. Ovšem tamní jídlo určitě nepatří k tomu nejlepšímu, co tenhle přesluhující a značně předražený podnik hlavnímu městu dal. Mnohem zajímavější jsou restaurace, které u nás postupně založili Srbové, kteří z Koga odešli. V Karlíně tak vzniklo třeba výborné Porto, na Vinohradech zase Giardino a také Olive Point.

Posledně jmenovaný podnik, který ze všeho nejvíc naplňuje definici lokálního bistra, jehož funkce se od rána až do pozdního večera mění podle potřeby, sídlí v Americké ulici a slušně vás obslouží po celý den; ráno sem zajdete na kafe a snídani, přes den na lehčí oběd se sklenkou vína a večer si tu můžete dopřát větší a náročnější večeři s láhví vína nebo si jen domů odnést čerstvé delikatesy.

Navíc vinohradská Americká ulice je pro takový podnik ideální: postupně se stala svého druhu gastronomickou tepnou této rezidenční části Vinohrad a najdete tu téměř vše, co pro víceméně spokojený život potřebujete: u náměstí Míru ulice začíná italskou vinotékou Bottega del Vino, následují italské lahůdky, srbsko-italský Olive Point a americký BBQ restaurant Bad Jeff’s a vše končí restaurantem Sapori a stylovou vinotékou/deli Flavours Davida Kuchaře. Někde uprostřed se dokonce ukrývá i bulharský klub s restaurací a klubovnou s televizí, lehce obskurní retro exkurze do 80. let.

Papriky a feta Královnou středomořské gastronomie je samozřejmě Itálie, Srbové však odjakživa fungovali jako most mezi ryzím Středomořím a slovansko germánskou Mitteleuropa, kde se olivový olej mění v máslo, víno v pivo a vše v žaludku dohromady trochu těžkne, což podle potřeby vysvětlujeme větší zimou nebo obéznější tradicí, případně obojím. Spojení srbské pohostinnosti a slovanské ledabylosti s italským espritem a šarmem však v gastronomii málokdy zklame. A přesně to je i případ Olive Pointu, klasického lokálního restaurantu, kde si nikdo nehraje na Michelina, ale především hledí na rozumný poměr ceny a kvality jídla.

Podnik sestává ze tří místností, z nichž ta prostřední a méně uklizená vlastně pro hosty neexistuje, protože slouží pouze pro potřeby kuchyně a personálu. Hned po vstupu vás vítá menší prostor s barem a pultem s delikatesami, jako jsou olivy nebo dorty, a tomu odpovídá i jednoduché sezení: čtyři vyšší barové stolky s židlemi na kratší spočinutí u vína a prkénka se šunkou, paprikami, olivami a sýry, které se ovšem může nečekaně a nebezpečně protáhnout.

Ostatně protáhlo se i při mé první návštěvě v Olive Pointu, když prostě nešlo skončit s popíjením Vranacu, silného a plného černohorského červeného, které vám z hlavy rychle vymaže starosti všedního dne. Díky tomuto posezení jsem zde ochutnal i pečené papriky plněné fetou, kterou tu samozřejmě mají na rozdíl od českých hypermarketů pravou, a ne jen „balkánského typu“. Pečené papriky se salátem a olivami jsou srbskou specialitou, takže jsou logicky stálicí menu podniku. Dělají je zde jako předkrm a stejně tak i samotnou fetu; tu zapékají s rajčaty, bazalkou a olivami a nikdo to neumí tak perfektně jako právě Srbové.

Maso a taky hodně moře Olive Point si nehraje na designovou restauraci, kde nejvíc peněz spolyká nábytek, a proto pak trochu ošidíte jídlo. To ale určitě neznamená, že by tady interiéru nevěnovali dostatek pozornosti; nakonec na vlastním webu hosty lákají právě na atmosféru. Ta panuje, kromě letní zahrádky na chodníku, především v zadní místnosti aranžované trochu jako privátní jídelna, obývák i galerie v jednom.

Zdi, podlaha i stoly jsou světlé, tmavý kontrast dodávají černé židle a lavice. Když se zde kolem sebe pozorněji podíváte, nepřehlédnete, že místy design balancuje na hranici improvizace, záhy si ale uvědomíte, že v takovém podniku to vlastně funguje. Ostatně kdo kromě Rusů chce dnes v restauraci vidět lustr za milion a na talíři tvrdé těstoviny s nivou?

Olive Point nabízí denní i stálé menu. Na tom prvním vždy najdete polévku a taky výběr z jídel jako telecí z pece s opékaným bramborem nebo kalamáry na grilu se salátem a rajčátky, tedy typický středomořský mix. Podobný, jen mnohem pestřejší a rozšířený o předkrmy a dezerty je i stálý jídelní lístek. Začít můžete třeba bruschettou s olivami, kapari a zapečenou mozzarellou a poté pokračovat masem, například jehněčími klobáskami s opékaným bramborem nebo kuřecím steakem al limone, italskou klasikou.

V nabídce ale nechybějí ani mořské plody jako tygří krevety na grilu, grilovaná chobotnice nebo kalamáry na grilu. Právě ty jsem objednal: v Olive Pointu je grilují s rozmarýnem a podávají s lehkým bramborovým salátem se šalotkou a olivami a musím přiznat, že jsem je poslední dobou nikde nejedl tak výborné jako právě v tomto nenápadném a méně známém bistru. Vtip je v tom, že je tady grilují přesně tak dlouho, jak mají; tedy ani moc, aby se vysušily a ztratily chuť i šťávu, ale ani málo, takže nejsou nepříjemně matlavé. Měkké, šťavnaté a vláčné, to jsou kalamáry a la Olive Point.

Lokální kvalita Před kalamáry jsem číšníkovi řekl o nějaký lehčí předkrm a on automaticky doporučil prkénko s prosciuttem, sýry a olivami s domácím chlebem. Prosciutto byl ve skutečnosti pršut, balkánská obdoba italské sušené šunky. Ne že by byl špatný, jen vládl méně výraznou chutí – na rozdíl od pecorina a výborného měkčího sýru s černým pepřem. A taky čerstvého domácího chleba s křupavou kůrkou a hutnějším vnitřkem, typicky balkánského.

Nepříjemně tvrdé a trpké jak nezralé jablko bohužel byly zelené olivy, tečka.

V Olive Pointu nabízejí slušný výběr rozlévaných i lahvových vín, převážně těch z Balkánu, Itálie nebo Francie. V balkánské restauraci jsem symbolicky sáhl po makedonském chardonnay, které vás ani nenadchne, ani neurazí, prostě ho k jídlu bez trápení vypijete, klidně i dvě sklenky.

Nešlo ale neochutnat srbské červené jménem Život teče od Zvonka Bogdana, které v menu nepřehlédnete; ne, fakt nejde o vtip, nakonec sklenka stojí 130 korun a láhev 650

korun. Jedná se o méně obvyklé cuvée Pinotu noir, Cabernetu franc a Merlotu, a jak napovídá složení, jde o mohutné ovocné červené plné nejen života. Podle pár degustačních doušků bych dokonce řekl, že v množství větším než malém by vás tohle víno mohlo o pár dnů života i připravit, přinejmenším mozkově.

O potěšení ze života vás ale určitě nepřipraví Olive Point obecně. Spíše naopak: jestli totiž Praha něco gastronomicky potřebuje, pak právě víc podniků jako tenhle: poctivý, pohostinný, ryze lokální a s dobrým jídlem i vínem za dobrou cenu, který si nehraje na Kogo. Ostatně zlatokopecká devadesátá léta dávno skončila, nebo ne? l

HODNOCENÍ dobré jídlo za dobrou cenu pohostinná obsluha i atmosféra pestré menu tvrdé olivy méně upravená prostřední místnost

Olive Point

Americká 29, 120 00 Praha 2 tel.: 607 161 672 e-mail: info@olivepoint.cz www.olivepoint.cz Otevírací doba Po–Pá 8.00–23.00 So 10.00–23.00 Ne zavřeno Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě. Výběr z jídelního lístku • Fazolova polévka • 46 Kč • Pečené papriky plněné feta sýrem se salátem a olivami • 129 Kč • Feta sýr zapečený s rajčátky, bazalkou a olivami • 119 Kč • Salát Vulcano mix salátů, cherry rajčata, rukola, grilovaný kozí sýr, domácí olivový olej • 149 Kč • Bruschetta s olivami, kapary, sušenými rajčátky a parmezánem zapečená s mozarellou • 119 Kč • Jehněčí klobásky (250 g) s opékaným bramborem • 149 Kč • Čevapčiči v pita chlebu a nebo s opékaným bramborem • 129 Kč • Kuřecí steak s pršutem na šalvěji s grilovanou zeleninou • 179 Kč • Kuřecí steak „al limone“ v citronové omáčce s bramborem na rozmarýnu • 159 Kč • Tygří krevety na grilu s míchaným salátem • 319 Kč • Grilovaná chobotnice se salátem z rukoly a cherry rajčátek s extra panenským olivovým olejem • 279 Kč • Kalamary na grilu s bramborovým salátem • 199 Kč Výběr z vinného lístku • Muscat Temjanika, Makedonie 0,75 l • 300 Kč • Soave Clasicco,Itálie 0,75 l • 415 Kč • Pinot bianco, Slovinsko 0,75 l • 415 Kč • Graševina, Chorvatsko 0,75 l • 415 Kč • Pinot Bianco, Niedrmayr, Itálie 0,75l • 575 Kč • Rose, Poesia, Makedonie 0,75 l • 410 Kč • Prosecco, Millesimato, Itálie 0,75 • 515 Kč • Merlot, Makedonie 0,75 l • 225 Kč • Vranac, Plantaže, Černá hora 0,75 l • 400 Kč • Chianti, Montecchio, Itálie 0,75 l • 400 Kč • Život Teče, Zvonko Bogdan, Serbia 0,75 l • 650 Kč • Syrah-Grenache-Carignan, Francie 0,75 l • 650 Kč • Saint Chinian, Francie 0,75 l • 790 Kč

O autorovi| Petr Holec • holecp@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Kdo vlastní naše pojišťovny?
5 věcí, které si pamatujte o dokumentárním akreditivu
Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?
Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?
Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik
Auta
VW Arteon je sice moderní, ale výkonem na starší Passat CC…
Kvíz: Znáte tyto přezdívky modelů aut nebo jiných dopravních prostředků?
Galerie: Kdo je konkurencí pro šestiválcový Stinger GT? Nová Kia mnoho soupeřů nemá
Nové Audi A7 Sportback už je jen hybrid. A zatím bez dieselu
Kia Stinger oficiálně přijela na český trh. Je to auto, které má velký potenciál
Technologie
GeForce GTX 1070 Ti už se objevují na fotografiích, prosáklo skóre v 3DMarku
Cnews FM: Microsoft vydal Windows 10 Fall Creators Update [podcast]
Vyšel Total Commander 9.10. Co je nového?
Philips začíná upgradovat své televizory na Android 7.0, na rozdíl od Sony ale ne všechny
Bitcoin na novém rekordu. Právě pokořil cenu 6000 dolarů
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít