Menu Zavřít

SPRÁVCE RECIDIVISTA

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I S     B o h e m i a

To, že ani nucená správa ministerstva financí nemusí znamenat záchranu, se na vlastní kůži přesvědčily tisíce akcionářů investiční společnosti Bohemia. Komise pro cenné papíry totiž na tohoto správce již podruhé uvalila správu. Poprvé to bylo loni v březnu.

Společnost tentokrát podle komise poškodila zájmy podílníků jí spravovaného druhovlnového fondu Česká koruna o několik milionů korun. Z majetku fondu byly totiž na účet správcovské společnosti Bohemia převedeny prostředky jako údajná záloha na budoucí náklady spojené se zajištěním styku s podílníky fondu, který je v likvidaci. Tato suma výrazně přesahovala maximální částku, kterou může investiční společnost inkasovat za správu fondu. Komise proto zavedla nucenou správu, protože v majetku společnosti není dostatek prostředků k navrácení ne-oprávněně odčerpané částky zpět do fondu. IS Bohemia též neprovedla podle komise bez zbytečného odkladu kroky směřující k zahájení výplaty podílníků.

Nuceným správcem byla jmenována Jana Procházková, které byla uložena povinnost převést odčerpané peníze zpět do fondu a zahájit podílníkům fondu Česká koruna výplatu likvidačního zůstatku.

BRAND24

Na investiční společnost Bohemia, založenou původně Bankou Bohemia, byla ministerstvem financí uvalena nucená správa již v březnu 1997. Jejím výsledkem bylo odejmutí licence pro spravované podílové fondy Česká koruna, Vyšehrad, Palcát a Vltava. Jedním z důvodů tehdejšího trestu byl stav majetku právě ve fondu Česká koruna, který měl být otevřen. Bohemia musela pozastavit prodej podílových listů z důvodu naprosté nepřipravenosti fondu na otevření. V portfoliu byly neveřejně obchodovatelné cenné papíry, obtížně prodejné akcie, majetek fondu byl nereálně oceněn.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).