Menu Zavřít

Spolupráce se rozpadá, CzechTradu hrozí vyhazov z ambasád

29. 9. 2014
Autor: ČTK

Ministerstvo zahraničí a ministerstvo průmyslu a obchodu uzavřely koncem června rámcovou dohodu o spolupráci ambasád a zahraničních kanceláří CzechTradu. Navzdory tomu však v mnoha zemích hrozí, že dosavadní bezproblémová spolupráce pod jednou střechou dopadne faktickým vystěhováním vládní agentury pro podporu exportu z prostor velvyslanectví a konzulátů.

Podle interního nařízení ministerstva zahraničí, které má týdeník Euro k dispozici, musí ambasády přeregistrovat auta používaná CzechTradem tak, aby nejezdila pod diplomatickými značkami.

Podobně i místní síly pracující pro CzechTrade nesmějí mít smlouvu s velvyslanectvím. Diplomaté se také musejí postarat o důkladné oddělení prostor, v nichž působí ambasáda, od těch, které obývá CzechTrade. „Není žádoucí, aby byla kancelář CzechTrade umístěna v prostorách, kde se nacházejí kanceláře diplomatů,“ píše se v nařízení.

Ještě větším problémem může být povinnost přeregistrovat CzechTradu podle místních předpisů. V řadě zemí totiž CzechTrade dosud bezproblémově působil jako oddělení ambasád pro podporu exportu a investic.

Organizace bude muset nově splňovat jako samostatně působící jednotka podmínky obchodních zákoníků daných zemí. V takovém případě ovšem hrozí, že přeregistrovaný CzechTrade nebude smět působit s diplomaty pod jednou střechou, byť v odděleném režimu. Některé země totiž nedovolují, aby v objektech velvyslanectví sídlily společnosti, na něž se nevztahuje Vídeňská úmluva o diplomatických stycích.

Místní síly pracující pro CzechTrade nesmějí mít smlouvu s velvyslanectvím. Diplomaté se musejí postarat také o důkladné oddělení prostor ambasády CzechTradu

Dokončení čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Český export může posílit v Asii. EGAP uzavřel dohodu s korejskou K-sure

CzechTrade podpoří vývozce na osmi nových trzích

BRAND24

Český vývoz by místo do Ruska mohl směřovat do Jižní Ameriky a SNS

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).