Menu Zavřít

SPOJENÍ MÁ ZELENOU

11. 10. 2001
Autor: Euro.cz

EdF a EnBW

BRAND24

Brusel (Les Echos) - Francouzská Electricité de France má od Bruselu zelenou na koupi balíku 25 procent akcií v německé EnBW. Komisař pro hospodářskou soutěž Mario Monti získal od šéfa EdF Francoise Rousselyho řadu ústupků. Především se Roussely musel zavázat, že se francouzský trh tímto krokem neuzavře konkurenci. EdF souhlasila s tím, že dá svým konkurentům k dispozici výrobní kapacitu šesti tisíc megawattů a současně zhruba třetině svých průmyslových zákazníků umožní svobodnou volbu dodavatele. Šest tisíc megawattů představuje zhruba osminu francouzské elektrické energie vyrobené v jaderných elektrárnách a zhruba deset procent produkce EdF.
Francouzská elektrárenská společnost dále souhlasila s tím, že se vzdá svých hlasovacích práv v Compagnie Nationale du Rhone. Ta vyrábí zhruba desetinu francouzské elektrické energie. Němci se musejí zbavit svého podílu 24,5 procenta ve švýcarské energetické skupině Watt.
EdF i EnBW jsou považovány za potenciální zájemce o privatizaci ČEZ. O EdF se často hovoří jako o horkém favoritovi díky zkušenostem s jadernou energetikou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).