Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Technologie ARISTON pomohou v Grónsku rozkrýt globální oteplování

Společnost Ariston zůstává věrná svému cíli přinášet pohodlí každému a oznámila úspěšné…

Jak si připomenout 100. výročí založení Československé republiky? Svatováclavským dukátem!

Právě dnes slavíme snad nejvýznamnější výročí, jaké naše republika dosud zažila. Je jím…

Zbrojaři mají pomocníka na ministerstvu obrany. Už čtvrtý rok

Firmám podává pomocnou ruku odboru průmyslové spolupráce. Jeho úkolem je, aby se české…

Spodní a svrchní kvašení

08. října, 00:00 - Aleš Dvořák
08. října, 00:00

Pivovarské kvasinky jsou užitečné. Umí cukry přeměnit na alkohol Pivo je pivo. Pro mnohé přirozená součást života. To zrzavé s pěnou. Pivo je zkvašený nápoj z obilí s osmi tisíci lety historie. Ve slově zkvašený nalezneme slovo „kvasinka". Kvasinky jsou jednobuněčné mikroorganismy. Jsou všude kolem nás, užitečné i škodlivé. Pivovarské kvasinky patří mezi užitečné breberky (rozuměj mikroorganismy). Umí sežrat cukry a přeměnit je na alkohol. Jsou příbuzné vinařským, lihovarnickým a pekařským kvasinkám.

Sládci rozlišují dva základní kmeny pivovarnických kvasinek. Kvasinky takzvaného spodního kvašení, které po prokvašení piva klesají na dno kvasné kádě, a potom kvasinky takzvaného svrchního kvašení, které po prokvašení někdy vyplavou na hladinu.

Spodní kvašení vyžaduje nízké teploty, tedy led ve sklepích nebo strojní chlazení.

V minulosti drahé, dlouho zrající ječné pivo, zvané ležák. Tento pivní styl je nyní s různými zjednodušeními dominantní v celém světě a jeho původ leží v Čechách.

Svrchní kvašení snese mnohem vyšší teploty, takže piva je možno vyrábět i v létě. Dříve se používalo na výrobu letních „rychlých“ piv z levnějších obilovin. V současné době probíhá renesance tohoto stylu. Piva se nazývají anglicky ale (čti „ejl“). Svrchně kvašená piva jsou chuťově velmi rozmanitá až extravagantní, rozhodně nejsou nudná.

Až se vás někdo u piva zeptá, proč se spodnímu kvašení říká spodní a jak je to s těmi kvasinkami u svrchního kvašení, budete už znát odpověď - a to tu správnou. •

Příští díl: V pondělí 22. října se podíváme na rozdíl mezi desítkou a dvanáctkou.

O autorovi| Aleš Dvořák obchodní sládek Budějovického Budvaru


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Čtěte také

Komentáře

Finance
Zájem o úvěry na bydlení v září lámal rekordy
Ceny elektřiny se domácnostem prodraží až o 15 %. Kdy můžete odejít k jinému dodavateli?
Podporu z pracáku nedostanete vždy a její součástí mohou být poukázky (2)
Nové zálohy pro OSVČ v roce 2019: kolik a kdy si změnit platební příkazy?
Jde česká volební účast do kopru?
Auta
Zákazníci vzali Ford GT útokem. Automobilka proto znovu…
Videodojmy: BMW 440i xDrive Gran Coupé
Od vysavače po stropní židličky: Neobvyklá funkční výbava v autech
Světla by mohla v budoucnu pomoci s parkováním nebo komunikovat s ostatními účastníky provozu
Seat Tarraco: Španělská Škoda Kodiaq se začala vyrábět. V Německu
Technologie
Samsung začal vyrábět čipy už druhou generací 7nm procesu s EUV, technologií 7LPP
Nové iPady a Macy přijdou 30. října. Apple zve na velkou událost
Páčidlo připravit. Na Xbox One přichází Gordon Freeman
Raspberry Pi můžete vybavit TV tunerem. Přijimač podporuje i DVB-T2
Obchodování s bitcoiny nemůže být trestné, rozhodl soud v Berlíně
Hry pro příležitostné hráče