Menu Zavřít

SPÁSA ZPOZA OCEÁNU

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

LTCB

Americká investiční společnost Ripplewood Holdings byla vybrána jako nejslibnější zájemce o převzetí znárodněného japonského bankovního ústavu Long-Term Credit Bank of Japan (LTCB). Informovala o tom minulý týden agentura Reuters. O novém majiteli japonské banky se však oficiálně rozhodne až tento týden.

Nabídka Ripplewood byla podle zdroje blízkého jednání nejméně náročná na veřejné finance, které budou zapotřebí na pokrytí provozních ztrát LTCB. Podle něj nabízí Ripplewood za akcie LTCB miliardu jenů (9,7 milionu dolarů), dalších 120 miliard jenů v hotovosti však hodlá do podniku investovat. V týmu americké společnosti je firma Paine Webber Group a finanční domy ABN Amro, Citigroup a GE Capital.

Vedle Ripplewoodu však zájem o banku LTCB projevilo také konsorcium japonských firem Chuo Trust & Banking a Mitsui Trust and Banking. Toto konsorcium nabízí za LTCB pouhý jeden jen, zdroje však neuvedly nic o tom, zda hodlá další prostřed ky investovat.

CONTENT24

Banka LTCB byla znárodněna vloni v říjnu kvůli nahromaděným špatným úvěrům, které dosáhly pět bilionů jenů (zhruba 48 miliard dolarů). Ústav se po svém založení v 50. letech stal symbolem japonského ekonomického zázraku. Banka LTCB zajišťovala levné dlouhodobé úvěry průmyslu a byla jedním z hlavních nástrojů vyšvihnutí se Japonska do pozice ekonomické supervelmoci. Liberalizace finančního sektoru však zpochybnila její výsadní postavení. Banka proto byla nucena investovat do stále ri zikovějších aktivit. Smrtelným se pro ni ukázal být krach cen nemovitostí na přelomu 80. a 90. let, z něhož se sama nebyla schopna vzpamatovat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).