Menu Zavřít

Spamu dominuje erotika

2. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Nevyžádaná pošta

BRAND24

PRAHA (zao) - Množství nevyžádané elektronické pošty v českých e-mailových schránkách se v průběhu druhé poloviny loňského roku opět zvýšilo. Procentuální poměr takzvaného spamu a běžné pošty se sice nezměnil, ovšem v celých číslech, odrážejících nárůst elektronické komunikace, jeho množství již několik let pravidelně roste. Portál Atlas.cz, který nedávno zveřejnil analýzu nevyžádané pošty za uplynulé pololetí, zdůraznil, že jedním z velkých problémů spamu je i velikost nechtěných reklamních zpráv, neboť při zaplnění schránky nevyžádanou poštou zůstanou všechny následující zprávy nedoručeny.
Tematické složení nevyžádaných zpráv je dlouhou dobu neměnné: s více než třetinovým podílem dominuje sex a vše s ním spojené, následuje oblast zdraví, nabídky finančních služeb, softwaru, padělaného luxusního zboží a hitem poslední doby jsou loterie.
Množství nevyžádaných zpráv mělo v průběhu sledovaného období kolísající tendenci. Spammeři byli kupodivu nejaktivnější během července a srpna, kdy celkový počet nevyžádaných mailů překonal i tradičně silné předvánoční období. Spam často nabývá trestněprávní charakter i v jiných souvislostech než jen jako nevyžádaná pošta, protože díky němu dochází například k propagaci pirátského softwaru, šíření počítačových virů, k nelegálnímu prodeji léků nebo k podvodům, založeným na phishingu (například kvůli vylákání důvěrných údajů pro komunikaci s bankou). Odhaduje se, že podíl spamu na celkovém objemu elektronické komunikace se nyní pohybuje kolem sedmdesáti procent. Takto vysoký poměr následně vede k rapidnímu zpomalení doručování všech ostatních e-mailů. Přetěžování kapacity linek zároveň způsobuje i velké finanční ztráty, jejichž odhady se pohybují v desítkách miliard dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).