Menu Zavřít

SOCIÁLNÍ OHLEDY KONČÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Danone

Paříž (Le Monde) – Francouzský potravinářský gigant Danone minulý týden popřel informace deníku Le Monde o tom, že by se chystala masivní restrukturalizace firmy, respektive její divize sušenek. „Již loni v září jsme sdělili zástupcům zaměstnanců, že pracujeme na řadě studií ohledně možné restrukturalizace, ale že žádné plány ještě zdaleka nejsou ukončené, a tím spíše se nechystá jejich realizace, uvádí vedení Danone ve svém prohlášení. Studie vypracovává management Danone na evropské i národní úrovni. Zaměřuje se v nich na možnosti, jak přizpůsobit nabídku produktů požadavkům trhu a jak optimalizovat výrobní prostředky.

Le Monde ovšem minulý čtvrtek přinesl další důkazy o tom, že vedení koncernu neříká tak docela pravdu. Cituje interní zprávu pro ředitelství ze 30. srpna loňského roku, která dokládá, že se zavírání deseti továren plánovalo již tehdy. Ve zprávě dále prý stojí, že restrukturalizace divize sušenek bude znamenat zavření deseti továren na výrobu sušenek LU v Evropě, z toho sedmi ve Francii. Důsledkem bude ztráta pracovních příležitostí jen ve Francii pro 1700 zaměstnanců, celoevropsky jde dokonce o tři tisíce míst. „Plán Record je nezbytný pro zlepšení rentability této divize a jeho uskutečnění je naprosto nezbytné, uvádí se ve zprávě pro vedení.

Zaměstnanci, kteří vstoupili do stávky před čtrnácti dny, se i přes rozporuplné informace rozhodli minulý týden své protesty ukončit.

Doposud nabízela Danone svým akcionářům poměrně slušné dividendy a byla známa citlivou sociální politikou vůči zaměstnancům. Le Monde píše, že s tím je konec. „Ani ne tak proto, že by firma zavírala továrny, ale proto, že se vše snažila ututlat. Celý koncern nejspíš ztratí důvěryhodnost. Jen proto, že nemá sílu potvrdit to, pro co má tisk již dostatek důkazů.

BRAND24

Celý plán je velkým překvapením, protože Danone patří mezi jeden z nejlépe prosperujících podniků ve Francii i v Evropě a drží se na špici v oboru. Články deníku Le Monde vyvolaly rozruch i na francouzské politické scéně. Například řada poslanců Národního shromáždění přirovnává celou situaci k podobným plánům Michelinu. Připomínají, že v obou případech je veřejnost šokována: prosperující podniky se rozhodnou v nevídaném rozsahu snižovat počty zaměstnanců ve jménu lepší konkurenceschopnosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).