Menu Zavřít

Smontováno za čtrnáct dní

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Pomoc po povodních

BRAND24

Lidem, kteří kvůli povodni přišli o obydlí, má pomoci program výstavby montovaných domů. Na přípravě plánu, který je určen nejhůře postiženým obcím v severních a jižních Čechách, se podílí ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo zemědělství.
Ministr zemědělství Jaroslav Palas uvedl, že výstavbu montovaných domků bude organizačně zajišťovat jeho resort a finance ministerstvo pro místní rozvoj. Levné dřevo na domy z prefabrikované dřevní hmoty v hodnotě od 1,3 milionu korun poskytne státní podnik Lesy ČR a pozemkový fond přispěje bezúplatnými převody pozemků mimo záplavovou oblast na obce.
Vlastní výstavba a montáž domů na předem připravených základových betonových deskách trvá čtrnáct dní a do konce letošního roku by jich mohla stát už stovka. Jednotlivé obce mají rozhodnout, jakým způsobem převedou nové domy na obyvatele - prodejem formou dlouhodobých splátek nebo dlouholetým pronájmem.
První domky by měly stát v obcích Metly, Předmíř a Blatná. Nabídka ale platí i pro další vesnice. Obce mohou ministerstvu zemědělství předložit žádost o státní příspěvek 1,1 milionu korun na každý dům do 15. prosince 2002.
Ministerstvo pro místní rozvoj má zatím k dispozici dvě miliardy korun na výpomoc lidem, které srpnové povodně připravily o bydlení. Další tři miliardy chce vláda uvolnit z mimořádných příjmů z dluhopisů, které by jinak věnovala na snížení letošního schodku v rozpočtu. Tento krok ale musí nejdříve schválit Poslanecká sněmovna.
Majitelé a nájemníci zničených domů a bytů mají nárok na nevratný státní příspěvek 150 tisíc korun. V případě nové výstavby mohou požádat o úvěr ve výši 850 tisíc korun s dvouprocentním úrokem splatný až dvacet let. Lidé, kterým potopa dům či byt jen poškodila, budou moci získat desetiletý úvěr s jednoprocentním ročním úrokem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).