Menu Zavřít

Smlouvy platí

14. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Lesy ČR

BRAND24

PRAHA (foj) - Při vyhlašování výběrových řízení musí Lesy ČR postupovat dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Rozhodl o tom 14. dubna předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Původní smlouvy za několik miliard korun uzavřené loni státní firmou s dřevařskými společnostmi však Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezrušil. Navzdory tomu, že se zmíněným zákonem neřídily.
Své rozhodnutí úřad zdůvodnil tím, že nechtěl nadměrně zasahovat do smluvních vztahů a v prohlášení uvedl: „ÚOHS si je vědom, že Lesy ČR musí mít zajištěny dodávky dřeva pro své odběratele, než vstoupí v platnost nové smlouvy.“ Zároveň však dodal, že státní podnik musí nedostatky v uzavřených kontraktech, které nejsou v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, odstranit v co nejkratším termínu. „Okamžité a jednorázové ukončení smluv, na jejichž základě Lesy ČR mimo jiné dodávají dřevo pro své smluvní partnery, by mohlo mít negativní vliv na hospodaření státního podniku,“ dodal úřad.
Případem se ÚOHS zabýval kvůli podnětu jednoho z neúspěšných zájemců o zakázku, společnosti CE WOOD. Ta sporný tendr bojkotovala a podala stížnost do Bruselu, kterou Evropská komise uznala jako oprávněnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).