Menu Zavřít

SLIB DRAHÁM SPLNĚN NEBUDE

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ČD-Telekomunikace

Společnost ČD–Telekomunikace i přes nepopiratelné úsilí z posledních týdnů zřejmě nesplnila závazek, který loni dala Českým drahám, že do konce března 2000 vybuduje podél hlavních železničních tratí prvních sedm set kilometrů optické telekomunikační sítě (EURO 10/2000). Opoždění ve výstavbě minulou středu připustil Renato Soru, majitel italské firmy Tiscali, která 22. ledna letošního roku koupila osmdesátiprocentní podíl v ČD–Telekomunikace (zbytek drží kyperská firma Liberco Holdings). Skluz zdůvodnil pozdějším příchodem jeho firmy a také například nedostatkem kabeláže na evropském trhu.

Kolik kilometrů „optiky ČD–T zatím skutečně vybudovala, Renato Soru nesdělil, uvedl jen, že to bylo „několik set . Majitel Tiscali je připraven zaplatit penále, zpoždění dohnat a další kontrolní termín dodržet (do června 2001 by mělo být položeno 2100 kilometrů kabelů). Soru v ČR již dříve působil. V roce 1995 založil a v roce 1998 prodal internetovou firmu Czech On Line, poskytovatele dnes obecně známých služeb Video On Line.

BRAND24

Inovovaná smlouva z 3. března loňského roku (původní byla podepsána již v roce 1995) říká, že firma ČD–T má za každý měsíc zpoždění zaplatit Českým drahám 300 tisíc korun pokuty. Jelikož však zdaleka nejde o první případ, kdy ČD–T svůj slib nedodržela, nabízí se i možnost vypovězení smlouvy. Náměstek ministra dopravy a spojů a předseda správní rady Českých drah Jaroslav Vrána 28. ledna pro ČTK uvedl: „Pokud kabely položeny nebudou, tak není důvod čekat, ale smlouvu bez soudu vypovědět. Informací z minulého týdne o neplnění dohody se jak Vrána, tak mluvčí drah Petr Šťáhlavský cítili být překvapeni. Slíbili však, že situace bude prověřena a přijaty „příslušné kroky .

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).