Menu Zavřít

SLEPÁ BÁBA

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

N á v r h     n a     k o n k u r s

Po Chemapolu se stahují mračna nad dalším významným domácím podnikem. Na zlínské strojírny ZPS byl podle informací Mladé fronty DNES podán návrh na konkurs. Údajně ho podala britská společnost Euro-trade, jíž ZPS dluží za nesplacené směnky sedmdesát milionů korun. Právní zástupce londýnské společnosti Robert Němec ale tvrzení tisku nikterak nekomentoval.

Strojírny řeči o návrhu na konkurs odmítají a jejich vedení tvrdí, že ZPS nesplňují zákonné podmínky pro jeho vyhlášení. Rovněž Martin Horák, mluvčí Konsolidační banky, která je s dvouapůlmili- ardovou pohledávkou největším věřitelem ZPS, uvedené informace odmítl potvrdit, ale také je nevyvrátil. „V každém případě je pro nás konkurs až to poslední. Firma má růstový potenciál a má vůli o závazku jednat, zdůraznil Horák.

Všichni zainteresovaní se shodují v tom, že momentálně je důležitější úspěšně dokončit finanční restrukturalizaci podniku, která probíhá pod taktovkou poradenské firmy KPMG, a najít vhodného strategického partnera. „To je prioritou, potom bude možné bavit se o formě oddlužení, dodal Horák.

BRAND24

Celkové dluhy zlínské společnosti dosahují výše 5,3 miliardy korun, pohledávky jedenadvaceti úvěrujících bank, které spolupracují s KPMG při finanční restrukturalizaci skupiny, se pohybují okolo čtyř miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).