Menu Zavřít

Šlechtitelský mág

1. 3. 2005
Autor: Euro.cz

Aurelius voní rozkvetlou loukou a medem

Kdekoliv se vede diskuze o velkých českých vinařích současnosti, dříve či později padne jeho jméno. Novodobou historii tuzemského vinohradnictví začal spoluvytvářet již v minulé době, kdy se účastnil šlechtění našich dnes významných odrůd. Za všechny zmíním první rezistenty Malverinu a Laurot. Podílel se také na zrodu snad nejznámější tuzemské sorty, Pálavy. Sám o sobě říká, že první víno vyrobil už na základní škole. V roce 1993 založil společnost Vinselekt a od té doby se stále důrazněji prosazuje na domácí vinařské scéně. Všichni již jistě poznali, že řeč je o Miloši Michlovském a jeho vinařských aktivitách.
Z původně malého vinařství se zaměřením na vysokou jakost produkovaných vín se postupem času stal kolos, hospodařící na asi stopadesáti hektarech vinic a roční produkcí okolo milionu a tří set tisíc lahví. Vína deseti hlavních odrůd se dostávají na trh coby reprezentanti řad Vinum Palaviense, Selected Wine nebo barikové Chateau Dowina. Není pochyb o tom, že Miloš Michlovský je jedním z nejvyhlášenějších vinařů u nás. Vedle šlechtění zvládá dokonale i technologie, a to mu umožňuje přichystat pro trh mimořádné partie vín, mnohdy z málo známých či zatím neznámých sort. Vedle již jmenovaných jsou to například Agni nebo Ariana.
Je samozřejmé, že se v tak obsáhlé produkci objeví i vína základních jakostních skupin, určená pro masový prodej v řetězcích. Budiž však řečeno, že každá z nabídkových řad je přísně oddělena ambaláží, aby kvalita té které byla jednoznačně a na první pohled patrná.
Díky zkušenostem, znalostem prací ve vinohradě i ve sklepě a jisté podnikatelské jasnozřivosti se Michlovskému podařilo vybudovat velký, dokonale vybavený podnik se širokým portfoliem, procházejícím celým nabídkovým spektrem. Jméno společnosti tak svým způsobem formuje i novodobou historii domovských Rakvic. Vedle dvou asi nejznámějších dějinných momentů – nálezu rakvického pokladu ke konci 19. století a „tragédie na moravské Dyji“ z roku 1936 – je založení společnosti Vinselekt dalším datem, hodným zaznamenání v kronice obce.

BRAND24

Aurelius 2000 pozdní sběr, Vinslekt Selected Wine. Jedno z „dětí“ Miloše Michlovského se vyznačuje barvou plnou probleskujícího jiskření s výrazným tónem daným delší nazrálostí. V kytce, velice intenzívní, se předhánějí a posléze ukládají vedle sebe rozmanité komponenty. Zaznamenáme hrozen, ucítíme rozkvetlou louku, osloví nás med a objevíme i zvláštní stopu, podobnou té jakou mívá reveň.
Chuť je otiskem vůně, ve stejné ne-li vyšší koncentraci všech obsažených elementů. Bohatý důraz hroznovitosti je následován květy pálavských lučin a podložen medovým nádechem. V závěru přistoupí ještě ten již zmíněný svíravý rebarborový punkt a všechno je podpořeno svěží mladistvostí kyselin. Závěrečný akord oživí ještě znatelná kořenitost a celek tak vyznává v obsažný, široký výraz s espritním nádechem let a dlouhou příjemnou dohrou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).