Menu Zavřít

Sláva od řeky Douro

4. 10. 2005
Autor: Euro.cz

S portským už Portugalci nevystačí

Prostřednictvím společnosti Global Wines se na tuzemském trhu objevily zajímavé vzorky portugalské. A to výhradně ze sklepů Real Companhia Velha. Firma, jejíž existence začíná kdesi v dávné minulosti - museli bychom se vrátit až do roku 1756, měla jako všechny ostatní v oblasti řeky Douro prioritu v přípravě portských vín.
Dnešní Real Compania Velha je rodinnou společností. Přestože je i nyní těžištěm její produkce široký segment řady portských, díky trendům, nastaveným ve světě, a také možná z důvodu generační výměny na postu prezidenta se pozornost winemakerů obrátila také k vínům přírodním. Ta zatím nevykazovala mimořádné kvality. Natěžkaná, poznamenaná oxidací a zhutnělá obsahem cukru neměla mnoho šancí probít se přes hranice země mezi vinařskou elitu. Kombinace optimálních přírodních podmínek, originality tradičních místních odrůd a využití nových postupů při zpracování hroznů však dává portugalským vinařům velké možnosti. Tedy těm, kteří se dokážou oprostit od výše popsaných způsobů, kterými se přírodní vína někde dodnes připravují. Patří mezi ně i vinaři Real Compnia Velha. Vedle tradičních sort vysadili další, které našly v údolí Doura nový domov. V nabídce společnosti se pak objevila první „moderní“ vína - chardonnay či sauvignony a vedle nich velezajímavá červená. Všechna v nově střižené „fazóně“, všechna splňující animo současného konzumenta a všechna s nadějnou perspektivou do budoucnosti. Okusme nyní dva z těchto pionýrů portugalské vinařské současnosti.

Quinta de Cidrô Sauvignon Blanc 2004 - Real Companhia Velha nabízí v prvním plánu bledničkovou barvu, jakou mívá zimní slunce. Kytka - rozmanitá a plná ovoce a trav - dává tušit příjemný prožitek. V chuti se však jižní „štych“ vína objeví jen krátce, vzápětí jej střídá sevřenější a trochu okleštěný výraz trav a luk, lehce podložený hruškou a akcentovaný důraznou kyselinkou. Jde o velmi zajímavé víno, které v nose je výrazně jižní, v chuti potom s převahou severního výrazu. Mimořádně příjemná je živá svěžest, umocněná lehýnkou perličkou.

BRAND24

Quinta dos Aciprestes Tinto Reserva DOC - Real Companhia Velha
Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Roriz a Tinta Barroca jsou místní odrůdy, které „se podepsaly“ na zrodu sympaticky vyhlížejícího vína. Hluboká, temně rubínová barva s jiskřivými efekty, výrazně svěží buket, hravý a plný ovoce. V chuti rozehrají své party především peckoviny, třešňové tóny, podložené hroznovitou vyzrálostí rozinek a třešní. Výraznějšímu rozvinutí těchto hladivých ovocných aspektů přece jen v závěru brání zatím razantní převaha dřeva. Čokoládovo-vanilkové akordy sice chuťové spektrum rozhojní, ovšem síla taninů v závěru ovládne celý doběh. Víno má zcela jistě velkou perspektivu, pár let na lahvi z něj učiní mimořádný doušek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).