Menu Zavřít

Slatiniště ve vzduchu

23. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Lázně Toušeň

BRAND24

PRAHA (bor) - Fond národního majetku (FNM) obdržel tři nabídky na privatizaci Lázní Toušeň. Středisko u Prahy, v němž se k léčbě pohybového aparátu používá sirnoželezitá slatina, je jedním z posledních majetků státního podniku Balmed Praha. Kritérium pro výběr vítěze je výše nabídnuté částky. Účetní hodnotu lázní vyčíslili znalci na 14,3 milionu korun. Chtěla by je získat také obec Lázně Toušeň, její šance ale nejsou velké. Fond by na ni léčebné zařízení převedl v případě, že by se nikdo do soutěže nepřihlásil. Jitka Wágnerová z tiskového oddělení FNM tvrdí, že o osudu střediska, v němž se převážně léčí vrcholoví sportovci, by mělo být rozhodnuto zhruba do měsíce.
Starostka obce Ludmila Svobodová se pokoušela prodej lázní zablokovat. Jak říká, jednala o tom i s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou. Obává se toho, že nový majitel lázně nezachová. „Můžeme si pouze přát, aby nepřišla akceptovatelná nabídka a lázně na nás byly převedeny. My se do soutěže přihlásit nemohli, obec má roční rozpočet šest milionů korun,“ řekla týdeníku EURO starostka.
Poukazuje na to, že fond prodává slatinné lázně bez slatiniště. Bez něj ale středisko nemůže fungovat. „To je jako kdyby někdo nabízel koupaliště bez vody,“ tvrdí. Slatiniště má zůstat i nadále majetkem Balmedu Praha. „Balmed už deklaroval, že ho vítězi soutěže pronajme,“ reagoval ředitel podniku Václav Dvořák. Jak sám uznává, lepší variantou by byl prodej i se zdrojem rašeliny, což umožňuje nový lázeňský zákon. Ministerstvo zdravotnictví ale zvolilo cestu privatizace bez slatiniště. Nabyvatel se musí ve smlouvě s FNM zavázat, že tu zachová 25 let lázeňský provoz.
Lázně s 80 lůžky dosahují ročně zisku přesahujícího jeden milion korun. Ten byl většinou opětovně investován. Obsazenost zařízení činí zhruba 60 procent, zákazníky jsou z 90 procent klienti pojišťoven. Jejich devízou je poloha 25 kilometrů od Prahy a rašelina, která se podle odborníků vyrovná piešťanské.
Ředitel střediska Josef Molín tvrdí, že lázně budou potřebovat investice. Z 80 lůžek je jich jen 21 v evropském standardu, chybí tu rehabilitační bazén. „Z předimenzované kotelny půjdou snadno přistavět další lůžka,“ domnívá se Molín.
Lázně Toušeň založil v roce 1868 Jan Králík. Protože se o ně přihlásila v restituci rodina Králíků, nikdo nevypracoval privatizační projekt. Králíkovi ale na poslední chvíli majetek odmítli. Ministerstvo zdravotnictví potom chtělo léčebné zařízení privatizovat, soutěž ale nakonec v roce 1998 zrušilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).