Menu Zavřít

Skartovaná kuponovka

25. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

BRAND24

Jsou ve skladu u Českých Budějovic, a pokud by se tyto papírové záznamy vyskládaly vedle sebe, vytvoří řadu dlouhou sedmadvacet kilometrů. Tak zní základní charakteristika dat, která ministerstvu financí zbyla po kuponové privatizaci. Resort nyní uvažuje o tom, že veškerá tato data skartuje. Týdeníku EURO to sdělila náměstkyně ministra financí Klára Król.
Důvod těchto úvah je jasný. Záznamy zabírají příliš mnoho místa a jejich údržba je velmi nákladná. Musí se udržovat ve speciálně klimatizovaném prostředí a ministerstvo financí platí personál, který se o údržbu stará. Jde především o papírové záznamy dokládající průběh kuponové privatizace, jako například archiv všech vystříhaných kuponů z kuponových knížek. Smysl jejich další archivace by spočíval pouze v případě soudních sporů, jenže pravděpodobnost otevření nové soudní bitvy je téměř nulová.
Ministerstvu financí záznamy zbyly po Středisku cenných papírů (SCP), které už ukončilo svou činnost. Veškerou evidenci převedlo SCP na Centrální depozitář cenných papírů. V případě dat z kuponové privatizace získal depozitář pouze záznamy o nabytí cenných papírů. Ostatní dokumenty má nyní ministerstvo financí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).