Menu Zavřít

SITUACE GRADUJE

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ČKD DS

Podniku ČKD Dopravní systémy hrozí bankrot, na pražském soudu totiž leží už pět návrhů na konkurs. To však nestojí v cestě jedinému zájemci o koupi pražského podniku, německé firmě Siemens, která s majitelem podniku, Konsolidační bankou, j iž počátkem prosince podepsala předběžnou dohodu o jejím vstupu do firmy. Siemens se totiž netají tím, že nemá v úmyslu Dopravní systémy převzít i s jeho pětimiliardovými závazky, a právě konkurs by způsob vstupu značně zjednodušil (EURO 49/1999).

Jak vyplývá z dostupných informací, měly by být založeny dvě nové společnosti - ČKD Real Estate a ČKD Nova. První z nich bude spravovat nemovitosti potřebné pro další výrobu a má ji založit spolu s dalšími investory Konsolidační banka.

Druhou společnost, ČKD Nova, jež se má stát centrem výroby kolejových vozidel pro východní Evropu, pak vytvoří banka spolu se Siemensem, který do ní vloží peníze. Konsolidační banka by navíc byla nucena vykoupit pohledávky za Dopravními systémy za více n ež miliardu korun. Žádný z účastníků budoucího kontraktu se však nechtěl ke způsobu převzetí vyjádřit.

BRAND24

Vedení Dopravních systémů stejně jako ministerstvo průmyslu a obchodu se konkursu za každou cenu brání. Chtějí proto věřitele požádat o prodloužení dohody o neútočení (standstill agreement), jež má vypršet koncem ledna.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).