Menu Zavřít

Sítě chtějí růst

24. 5. 2012
Autor: Euro.cz

realitní firmy

BRAND24

Velkým realitním sítím se v Česku daří. V několika příštích letech plánují až dvojnásobný růst. Kupříkladu realitní síť RE/MAX, která v Česku prodává nemovitosti od roku 2005, chce počet svých kanceláří navýšit ze současných 131 na 200. „Aktuálně máme podíl na českém trhu kolem čtrnácti procent. Nevidím důvod, proč bychom v budoucnu nemohli pokrývat 30 až 40 procent,“ řekl týdeníku Euro Michael Polzler, syn zakladatele RE/MAX a nyní evropský šéf firmy. Polovina realitních transakcí v Česku podle něj stále probíhá bez realitních zprostředkovatelů. „To se změní stejně jako v zemích, kde už působíme dlouho. Kupříkladu v USA probíhá s pomocí realitních makléřů 99 procent obchodů,“ dodává Polzler.
Ambiciózní plány mají i konkurenční sítě, které v tuzemsku působí. Kupříkladu M&M Reality, která má v Česku aktuálně 72 poboček s 1450 makléři. „Do konce roku budeme mít přes 90 poboček a více než 1600 makléřů po celém Česku,“ říká Miroslav Jonáš, ředitel sítě, která v Česku začala oficiálně působit v devadesátých letech minulého století. Do konce tohoto roku chce firma pokrývat 17,5 procenta trhu.
Roste i americká síť Century 21, která na český trh vstoupila v listopadu 2008 a společnosti RE/MAX konkuruje především na americkém trhu. Během prvních dvou let se jí do svých řad podařilo přilákat 60 menších realitních kanceláří. Do dvou let chce mít firma zastoupení ve všech městech s více než 20 tisíci obyvateli.
Podle Polzlera bude v budoucnu i v Česku fungovat systém, který se osvědčil v USA, Kanadě a dalších zemích. „Je běžné, že konkurenční firmy tam spolupracují. To znamená, že pokud například jedna z nich nabízí na prodej dům a druhá síť má potenciálního kupce, uskuteční transakci společně.“ (kre)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).