Menu Zavřít

ŠÍPKOVÁ OD RŮŽIČKY

31. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Kulinářský festival na staré plzeňské cestě

O té restauraci se po Praze vyprávějí legendy již dlouho. Kdysi formanská hospoda před branami Prahy na cestě z Plzně je dnes prubířským kamenem všech pravověrných gurmetů a vyhlášených labužníků. Řeč je o Vinném restaurantu U lípy v pražském Motole.
Při vstupu do interiéru restaurantu se z nepříliš lákavého okolí s horizontem panelákového sídliště Řepy ocitnete v kouzelném prostředí dvacátých let minulého století. Nevelká místnost na vás dýchne klidnou, milou atmosférou plnou pohody.
Přesný, pozorný a nevtíravý číšník nám nabídl báječně upravené, lákavě vypadající studené předkrmy. Vsadil jsem na uzeného úhoře, můj host se rozhodl pro avokádo plněné plody moře. Pro zapití jsem sáhl do domácí nabídky a poručil Rýnský ryzlink ze Šlechtitelské stanice Velké Pavlovice. Měl jsem šťastnou ruku, víno bylo kulaté s dostatečným důrazem, ne však tak silným, aby zastřel dojem ze sousta ryby. Lákavé byly i inzerované polévky. Neodolal jsem a okusil chřestový krém. Byl jemný, sametový s dokonale vybalancovanými chutěmi. Už jsem věděl, že zde se ve výběru nelze splést, a tak jsem jídelníček pročítal jen pro zajímavost a plně jsem se odevzdal do rukou obsluhy. S tvrzením, že kuchyně se v posledním čase orientuje na jídla ze zvěřiny, upravená podle klasických českých receptur, nám nabídla širokou škálu krmí. Mne zaujal zajíc se šípkovou omáčkou, můj doprovod si vybral srnčí na víně. Chvilku, po kterou trvala příprava hlavního chodu, jsem se věnoval nápojovému lístku. Ale i ten jsem odložil, v ne–uvěřitelné nabídce sedmi set druhů vín prakticky z celého světa jsem se brzy přestal orientovat. Zůstal jsem však u domácí produkce a ke zvěřině si nechal nalít pavlovickou Frankovku. Ovšem ne ledajakou, ale mimořádně jakostní v kategorii výběr. Tedy víno, které se dá připravit jen v mimořádných ročnících.
Hlavní chod zaujal mé chuťové pohárky již po prvním soustu. Heboučké, slaninou protknuté maso bylo tak vláčné a šťavnaté, že dalo ihned zapomenout na obavu z dlouhých vláken suchého tuhého zaječího. Slanina, nakrájená téměř na jehličky, se v porci zcela rozpustila, předala jí šťávu a vůni, nepřekážela však nijak ve struktuře masa nevypečenými zbytky. A omáčka

  1. šípková je na přípravu jedna z nejtěžších – byla učebnicovým příkladem toho, jak má vypadat a chutnat. A když stejnými superlativy hodnotil své srnčí i můj host, projevil jsem zájem o možnost prohodit pár slov s kuchařem. Překvapeně jsem zjistil, že má ještě daleko ke třicítce. Syn majitele Lípy Marek Růžička má přes své mládí na kontě již nejeden vavřín a pravidelně se umisťuje mezi nejlepšími kuchaři při všemožných hodnoceních.

Můj zájem o kuchyni a jejího šéfa vyvolal interes majitele, a tak se nám věnoval sám Miroslav Růžička. Stručně nám představil nabídku svého restaurantu: mnoho druhů ryb, argentinské steaky, jehněčí a drůbeží maso. Nakonec nás nalákal na svou specialitu – Crepes suzettes pana majitele. Bylo to báječné, chutě se slévaly, předháněly jedna druhou a opět se rovnaly do spořádaného šiku bez výrazné dominanty – prostě znovu vzácná harmonie. Doplněn o sladké rakouské víno z oblasti Neziderského jezera byl tento dezert přesně cílenou tečkou úžasného hodování.
Takový kulinářský festival si můžete U lípy dopřát za 2650 korun. A pozor: objednejte se, restaurant není velký a bývá tu plno!

Vinný restaurant U lípy
Adresa:
Plzeňská 142, 150 00 Praha 5–Motol
Tel.: 57 21 82 94
http://www.ulipy.cz

Otevírací doba:
denně 11.00 – 15.00 18.00 – 24.00

Počet míst:
restaurace 40 míst
salonek 15 míst

Druh kuchyně:
tradiční česká, orientovaná na zvěřinu,
rybí speciality a mezinárodní jídla

Přijímané platební karty:
všech renomovaných bankovních ústavů

Jídelní lístek:
čeština, angličtina, francouzština, italština, ruština

Jazyková vybavenost personálu:
čeština, angličtina, francouzština

Země původu nabízených vín
Česká republika a prakticky celý vinařský svět

Hodnocení restaurace
Jídlo: 20 bodů z 20
Obsluha: 9 bodů z 10
Atmosféra: 10 bodů z 10
Co dostanete za své peníze: 9 bodů z 10
Celkem: 48 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku:
Zajíc se šípkovou omáčkou, karlovarský knedlík, hruška s brusinkami 490,-Mořský jazyk, holandská omáčka s lososovým kaviárem, vařený brambor, brokolice 690,-
Rib–Eye steak z argentinského masa 300 g ,papa asada, kukuřičný klas 620,-Kuřecí prsa plněná lososem,šalvějová omáčka, brambor 390,-

DT24

Výběr z vinného lístku:
Ryzlink rýnský 99 pozdní sběr,
ŠSV Velké Pavlovice 490,-
Rulandské bílé 69 archivní, Víno Mikulov 2700,-
Chateau Laroche Bel–Air 95 1400,- Pommard 95 (Bourgogne) 7000,-
Pro mimořádné požitkáře bohatý výběr vín těch největších jmen, počínaje rokem 1952.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).