Menu Zavřít

SEDLÁCI U CHLUMCE

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Pražské pivovary

Pražské pivovary mají dva těsně související problémy: nevalné hospodářské výsledky a nespokojené minoritní akcionáře. Ti na minulý týden svolali mimořádnou valnou hromadu především proto, aby protestovali proti platnosti hlasovacích práv majoritního vlastníka, britské společnosti Bass Breweries.

Minoritní akcionáři jsou přesvědčeni, že když v roce 1996 Bass získal více než osmdesát procent akcií Pražských pivovarů, měl podle zákona za tehdejší ceny vykoupit podíly minoritních vlastníků. Mezitím totiž ceny akcií výrazně klesly, takže napřík lad Investiční kapitálová společnost Komerční banky, která drží kolem šesti procent, může za svou investici dnes dostat tak maximálně padesát milionů korun. Přitom investovala v částce zhruba dvou set milionů.

Na mimořádné valné hromadě však majoritní vlastník všechny protesty vlastníků minoritních smetl pod stůl. Ti se ale za poražené stále ještě nepokládají. Ivan Mikšátko z Investiční kapitálové společnosti KB sdělil týdeníku EURO, že minoritní akcioná ři včetně FNM nahlásili jednání ve shodě a na výsledky valné hromady budou po jejich analýze ještě reagovat. Na to Graham Staley z Bassu reaguje výčitkou, že minoritní akcionáři podnikají jen nátlakové akce: podle něho Komise pro cenné papíry d ošla k závěru, že Bass povinnost odkupu za tehdejší ceny neměl. Navíc Staley menšinové vlastníky obviňuje z neseriózního chování, kterým blokují Pražským pivovarům možnost navýšit o devět set milionů základní jmění tak, jak to před rokem r ozhodla mimořádná valná hromada.

Navýšení základního jmění přitom Pražské pivovary potřebují jako sůl: loňský rok skončily ztrátou převyšující osm set milionů korun. Mluvčí Pražských pivovarů nyní prohlašuje, že zastavení úpisu nových akcií stojí firmu denně kolem tří milionů. Zároveň ale popírá, že by snad společnosti hrozil konkurs, neboť údajně ji finančně podporuje její majoritní vlastník - Bass Breweries.

CONTENT24

Jenže majoritní vlastník je dnes zpochybňován i v britském tisku, a to právě v souvislosti s investicemi v ČR. List Sunday Business společnost Bass obvinil, že příjmy z prodejů Staropramene (ležák Pražských pivovarů) na bri tském trhu skrývá v ziscích samotného Bassu, a tak vlastně českou společnost tuneluje. Ta potom upadá do ztrát. Navíc dlouhodobá strategie Bassu v ČR nyní silně utrpěla tím, že byla uznána fúze Radegastu s Plzeňským pivovarem pod takt ovkou Nomury. Bass totiž skoupil také třetinu akcií Radegastu evidentně se záměrem ho později spojit s Pražskými pivovary. Tato možnost padla. Mezi pražskými analytiky už koluje vtip, že Nomura koupila Staleymu letenku do Londýna. Nikoliv však zpáteční.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).